Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnojouren uppmärksammar mäns våld mot kvinnor: ”Ett stort problem”

Publicerad:
Catarina Bäckström, samordnare, och Malin Nygren, ordförande i Kvinnojouren Frida i Säffle och Åmål.
Catarina Bäckström, samordnare, och Malin Nygren, ordförande i Kvinnojouren Frida i Säffle och Åmål. Foto: Petra Lundgren

Kvinnojouren Frida i Säffle och Åmål deltar i det nationella initiativet ”En vecka fri från våld” under nästa vecka.

– Tanken är uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Vi vill verkligen belysa att det är stort ett problem, säger Malin Nygren, ordförande.

Det är första gången som Kvinnojouren Frida i Säffle och Åmål engagerar sig i veckan som riksförbunden Unizon och MÄN står bakom.

– Vi har ett större engagemang från medlemmarna i Kvinnojouren och det är bra att belysa det här viktiga ämnet när det ändå är den här veckan, säger Malin Nygren.

Tanken är att göra mäns våld mot kvinnor mer uppmärksammat.

– Jag skulle vilja säga att våldet minskar, men det gör det ju inte. Det är mycket våld och även om vi inte har kvinnor i vårt skyddade boende, så märker vi tydligt att det ökar.

Catarina Bäckström är samordnare för Kvinnojouren Frida i Säffle och Åmål och hon är bland annat ute på skolor och pratar med elever.

”En vecka fri från våld” är ett nationellt tema under nästa vecka.
”En vecka fri från våld” är ett nationellt tema under nästa vecka. Foto: Petra Lundgren

– Vi önskar att hon ska få komma ut på fler skolor, för vi tror att det är bra att i tidig ålder bli medveten om att våld inte är normalt, att det inte ska vara så i ett förhållande och att man har en fri vilja.

Malin Nygren tycker det är viktigt att prata mer om mäns våld mot kvinnor eftersom otroligt många far illa, både yngre och äldre.

–Det är väldigt skambelagt, många som vi är i kontakt med lägger skulden på sig själva. Men det är aldrig deras fel. Våld och kärlek har inget med varandra att göra.

Programmet för veckan i Säffle och Åmål finns på Kvinnojourens sida på Facebook.

Artikeltaggar

ÅmålFacebookFNMalin NygrenNiklas PerssonSäffleSamhälleTegnérskolanUnizonVåld mot kvinnor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.