Hoppa till huvudinnehållet

En av tre politiker har utsatts för brott: ”Hård ton smittar av sig”

Publicerad:
Foto: Andreas Dagström

Färska siffror från Brå visar att 29 procent av landets förtroendevalda i riksdag, kommuner och regioner utsattes för brott förra året.

Åmåls kommun säkerhetssamordnare uppmanar politikerna att hålla en god ton mot varandra.

Politikernas trygghetsundersökning har genomförts för sjätte gången av Brottsförebyggande rådet, Brå, på uppdrag av regeringen. 14 000 ordinarie ledamöter i riksdagen och fullmäktigeförsamlingarna ute i landet har fått frågan om de varit utsatta för trakasserier, hot och våld och lite fler än hälften svarade.

Unga utsatta

Undersökningen visar att unga förtroendevalda (som är 29 år eller yngre) utsätts i hög grad för olika former av våld, hot och trakasserier. Hela 44 procent uppger att de utsattes för brott under 2022.

Ju äldre politikerna är så minskar andelen drabbade. Bland de äldsta, 70 år och äldre, uppger 17 procent att de blivit utsatta. Totalt uppger 29 procent av förtroendevalda i riksdag, kommuner och regioner att de utsatts för brott under fjolåret.

– Det är allvarligt att så pass många unga politiker blir utsatta för hot och hat, säger Åsa Strid, utredare på Brå. Det är redan ett underskott på unga politiker och det här riskerar leda till att ännu färre vill engagera sig.

Ny policy

I Åmål finns inte så många yngre som engagerat sig i politiken, medelåldern är relativt hög. Och exakt hur det ser ut när det gäller hotbilden mot förtroendevalda i Åmåls kommun överlag, är oklart.

– Det är naturligtvis allvarligt om och när något sådant inträffar, säger Daniel Andersson, säkerhetssamordnare på Åmåls kommun.

Han berättar att det just nu pågår ett arbete med att ta fram en policy samt riktlinjer för vad det är som ska gälla för kommunens politiker om de blir utsatta för hot och våld samt hur man då ska agera.

– Det är fortfarande bara ett arbetsmaterial, säger Daniel Andersson. Men någon gång efter nyår kommer det att gå vidare och sedan tas upp i kommunfullmäktige för beslut längre fram.

God ton

Daniel Andersson menar att det är en jätteviktig fråga.

– Det påverkar demokratin om det blir en dålig arbetsmiljö, säger han. Och det i sin tur kan göra att färre vill engagera sig.

Andersson trycker också på en annan aspekt att det är viktigt att förtroendevalda även håller en god ton mot varandra.

– Ordvalen är viktiga. Det handlar om respekt för varandra och en för hård ton smittar av sig.

Värst för miljöpartister

När det gäller andelen brottsutsatta politiker i vårt land så stiger ofta andelen utsatta under valåren jämfört med mellan åren, enligt Brå.

Mönstret och nivån är likartade för män och kvinnor, men 2018 var det ett undantag då en större andel kvinnor än män utsattes för brott. Även vilket parti man tillhör visar på skillnader då andelen utsatta under fjolåret var störst inom Miljöpartiet och minst inom Kristdemokraterna.

Mindre aktiva

Politiker i de tre storstadskommunerna, Stockholm, Göteborg och Malmö, är mest drabbade av trakasserier, hot och våld. Man är inte lika utsatt i de mindre städerna och orterna, visar undersökningen.

Hälften av de politiker, som drabbats av brott, reagerar med att minska sin aktivitet på sociala medier och en femtedel överväger att lämna sina uppdrag summerar Brå. Samt att utsattheten får större konsekvenser för kvinnor än för män.

Myndighet

Brottsförebyggande rådet (Brå)

Brå är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att man tar fram fakta och sprider kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete.

Brå utvärderar reformer, bedriver forskning samt stödjer lokalt brottsförebyggande arbete.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBrottBrott, lag och rättBrottsförebyggandeGöteborgHotKristdemokraternaMiljöpartietTrakasserier

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.