Hoppa till huvudinnehållet

Här får boende på Åmålsgården besök av ponnyn Batman

Publicerad:
Margit Bryngelsson förser Batman med lite mer morötter. Svea Elfstedt och Gun Gabrielsson njuter av showen.
Margit Bryngelsson förser Batman med lite mer morötter. Svea Elfstedt och Gun Gabrielsson njuter av showen. Foto: Fredrik Tacacho

Det var nästan så att man fick nypa sig i armen när ponnyn Batman och ägaren Gunilla Hägg i lördags klev in på Åmålsgården för ett mycket uppskattat besök. 13-årige Batman blev bortskämd med både kramar och pussar från de boende.

– De är så underbara, de här små hästarna. Och kan man dela det med andra så är ju det underbart, säger Gunilla Hägg.

Med en påse morötter i högsta hugg gick Gunilla Hägg och Batman från rum till rum på avdelningen Asken på Åmålsgården i lördags förmiddag.

När även merparten av de boende på Boken, en våning upp, kom ner för att hälsa på Batman blev det snart trafikstockning i de trånga korridorerna. Ett allt större följe följde, eller snarare rullade, efter den populära duon.

En av dem var Anna-Märta Aspman som snart fyller 107 år. Det var första gången under hennes sju år på Åmålsgården som hon fick ponnybesök, berättar hon.

– Väldigt trevligt, säger hon.

Det är inte ofta en ponny knackar på hemma hos Gun-Britt Hall på Åmålsgården, men i lördags hände det. ”Vad fin han är”, sa hon till ponnyns ägare Gunilla Hägg.
Det är inte ofta en ponny knackar på hemma hos Gun-Britt Hall på Åmålsgården, men i lördags hände det. ”Vad fin han är”, sa hon till ponnyns ägare Gunilla Hägg. Foto: Fredrik Tacacho

Även personalen var uppspelt över det udda besöket.

– Det hade varit bättre om vi byggt en hästhage istället för en boulebana här ute, säger en i personalstyrkan.

Trots all uppståndelse skötte sig huvudpersonen exemplariskt. Batman är en social ponny och har tidigare bland anat varit med på julshower, Hästens dag och besökt fritids, säger ägaren Gunilla Hägg.

– Han tycker att det är kul när det händer något. De är så underbara, de här små hästarna. Och kan man dela det med andra så är ju det underbart.

Väckte minnen

Det populära besöket väckte många gamla minnen till liv bland de boende på avdelningen.

– När jag växte upp i Säter fanns det ett bryggeri. Den som körde ut ölen hade en häst och den hästen gick inte förrän den hade fått en pilsner, säger Ing-Britt Salomonsson, 103.

Hästbesök har de haft på Åmålsgården tidigare, men aldrig tidigare har det skett inomhus, säger initiativtagaren Erika Ögren, som jobbar på Åmålsgården. Efter att ha fått grönt ljus från chefen och gjort en riskanalys gjorde de slag i saken.

– Jag känner Gunilla Hägg från ridskolan och vi pratade om det här och bestämde att hon skulle hälsa på, säger Erika Ögren.

Margit Bryngelsson och Batman blev riktiga kompisar. Batman och ägaren Gunilla Hägg var varmt välkomna tillbaka, fick de höra flera gånger.
Margit Bryngelsson och Batman blev riktiga kompisar. Batman och ägaren Gunilla Hägg var varmt välkomna tillbaka, fick de höra flera gånger. Foto: Fredrik Tacacho
Det var en märklig syn när Gunilla Hägg och hennes ponny Batman i lördags gjorde i lördags entré på Åmålsgården. Initiativtagaren Erika Ögren tog emot vid entrédörren.
Det var en märklig syn när Gunilla Hägg och hennes ponny Batman i lördags gjorde i lördags entré på Åmålsgården. Initiativtagaren Erika Ögren tog emot vid entrédörren. Foto: Fredrik Tacacho
Gunilla Hägg och hennes 13-årige ponny Batman gjorde i lördags ett oerhört uppskattat besök på Åmålsgården.
Gunilla Hägg och hennes 13-årige ponny Batman gjorde i lördags ett oerhört uppskattat besök på Åmålsgården. Foto: Fredrik Tacacho
Batman fick en rejäl lunch i lördags. Här är det Majken Karlsson som matar ponnyn.
Batman fick en rejäl lunch i lördags. Här är det Majken Karlsson som matar ponnyn. Foto: Fredrik Tacacho
Gunilla Hägg och ponnyn Batman gjorde stor succé på Åmålsgården.
Gunilla Hägg och ponnyn Batman gjorde stor succé på Åmålsgården. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålsgårdenBryggerierSamhälleSäterShower

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.