Hoppa till huvudinnehållet

Ny idé lockade ett 20-tal till Åmål – för att dansa

Publicerad:
I lördags hade ett tjugotal personer nappat på ett erbjudande från Åmåls stadshotell. Det handlade om danskurs, middag och övernattning på hotellet. Och så dans till orkester på kvällen.Kirsti Rixer och Jouko Kärki tar sig gärna en svängom. Och efter helgen i Åmål har de blivit säkrare på dansgolvet, tycker de.
I lördags hade ett tjugotal personer nappat på ett erbjudande från Åmåls stadshotell. Det handlade om danskurs, middag och övernattning på hotellet. Och så dans till orkester på kvällen.Kirsti Rixer och Jouko Kärki tar sig gärna en svängom. Och efter helgen i Åmål har de blivit säkrare på dansgolvet, tycker de. Foto: Jan Lorentsson

– Överlev festen! Det var tanken med kurserna.

Håkan Karlsson har varit dansare, dansdomare och instruktör i stort sett hela sitt liv, och i lördags lärde han ut grunderna till de som vill kunna dansa och ha kul tillsammans. Det hela blev ett tema på Stadshotellet i Åmål, dit besökare hade tagit sig från olika håll.

– Vi nappade på upplägget, säger Åsa Pettersson, som tillsammans med sin sambo Henrik Lindskog åkte från Hedekas i Bohuslän, till Åmål för en danshelg.

– Vi vill gärna läsa oss att dansa och få en rolig gemensam aktivitet.

Henrik Lindskog och Åsa Pettersson gick danskurser på dagen och dansade till orkester på kvällen. Så kan en lördag i Åmål se ut, för ett par från Hedekas i Bohuslän.
Henrik Lindskog och Åsa Pettersson gick danskurser på dagen och dansade till orkester på kvällen. Så kan en lördag i Åmål se ut, för ett par från Hedekas i Bohuslän. Foto: Jan Lorentsson

– Det är väldigt roligt egentligen, men man känner att man kan dansa för dåligt, säger Henrik Lindskog. Så det är bra att gå en kurs.

De var båda nöjda med vad de fick lära sig under dagen, som var uppdelad i tre olika danskurser.

– Läraren Håkan var bra, han gav oss blodad tand, säger Åsa Pettersson.

På kvällen var det dans till duon Fredalz i festsalen på andra våningen på Stadt.

Under den här dansen behövde besökare inte trugas för att gå upp på dansgolvet. Alla ville använda sina nya kunskaper.
Under den här dansen behövde besökare inte trugas för att gå upp på dansgolvet. Alla ville använda sina nya kunskaper. Foto: Jan Lorentsson

Det var egentligen den salen som fick Håkan Karlsson att tänka till kring vad man kunde göra. Han hälsade på sina vänner Lasse och Elisabeth Orava, som driver hotell i Åmål, och kläckte idén.

Elisabeth och Lasse testade. Och blev nöjda med resultatet. Ett 20-tal personer, drygt hälften par, kom til Åmål för att dansa, äta och ha roligt.

Bugg, i form av sällskapsbugg, som Håkan Karlsson uttrycker det. Foxtrot. Och swingfox.

Håkan Karlsson från Gotland har arbetat med dansskola i många år. Idag är han körskolelärare efter att ha avvecklat dansföretaget i samband med pandemin. Men han brinner för att lära ut dans och tycker att lördagen på Stadt under kristallkronorna i festsalen, var mycket lyckad. Nio-tio par deltog totalt.
Håkan Karlsson från Gotland har arbetat med dansskola i många år. Idag är han körskolelärare efter att ha avvecklat dansföretaget i samband med pandemin. Men han brinner för att lära ut dans och tycker att lördagen på Stadt under kristallkronorna i festsalen, var mycket lyckad. Nio-tio par deltog totalt. Foto: Jan Lorentsson

Kirsti Rixer och Jouko Kärki var först upp på dansgolvet vid niotiden på lördagskvällen.

– Vi hade dansat lite innan, men det här tycker vi var jätteroligt, sa paret, och svängde ut på dansgolvet. Snart virvlade paren runt under kristallkronorna och såg ut att ha väldigt roligt.

Dansdagen blev så lyckad att den troligen återkommer, i februari eller mars, uppger Lasse och Elisabeth Orava.

Kirsti Rixer i stilrent svart och Jouko Kärki i guldig kavaj.
Kirsti Rixer i stilrent svart och Jouko Kärki i guldig kavaj. Foto: Jan Lorentsson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls stadshotellBohuslänDansDansbandHåkan KarlssonHedekasHotellKurserNöje/KulturSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.