Hoppa till huvudinnehållet

Wennberg och Wallin tilldelas Dalslandsmedaljen

Publicerad:
Konstnären Elisabeth Wennberg från Edsleskog har tilldelats Dalslandsmedaljen 2023./ARKIVBILD
Konstnären Elisabeth Wennberg från Edsleskog har tilldelats Dalslandsmedaljen 2023./ARKIVBILD Foto: Conny Hultgren

Konstnären Elisabeth Wennberg, Edsleskog, och tidningsmannen Thomas Wallin, Bengtsfors, tilldelas båda Dalslandsmedaljen 2023.

Årets Dalslandsmedaljer, nummer 109 och 110 i ordningen, delas ut den 2 december i Kalandersalen på Dalsland Center i Håverud.

I år tilldelas medaljen två personer som varit flitiga ambassadörer för Dalsland och länge verkat för landskapets bästa.

Generös med kontakter

Så är lyder motiveringen till varför Elisabeth Wennberg får priset:

”Elisabeth Wennberg i Edsleskog växte upp i Dalsland och valde att återvända efter att under många år verkat utomlands och i Sverige. Hon är konstnär och har jobbat med film, konst och kultur, har ett stort engagemang i frågor kring natur och miljö i den dalsländska landsbygden. Elisabeth har generöst delat med sig av kontakter i sitt rika nätverk.

Wennberg har varit djupt engagerad i Dalslands konstnärsförbund och Dalslands konstförening, vilket bland annat resulterat i utställningen ”Dalsland goes West” på Swedish American Museum i Chicago, den dalslandretrospektiva utställningen ”Dalsland far norrut” på Rackstadmuséet och arbete med Konstvandring i Dalsland. Hennes egna verk har visats på många utställningar och hennes positiva drivkraft och engagemang i och för Dalsland gör Elisabeth Wennberg till en sann ambassadör för vårt landskap.”

Wallin nummer 110

Wennberg tilldelas medalj nummer 109, medalj nummer 110 tillhör Dalslänningens tidigare chefredaktör Thomas Wallin.

Thomas Wallin, tidigare chefredaktör för tidningen Dalslänningen, tilldelas Dalslandsmedaljen nummer 110.
Thomas Wallin, tidigare chefredaktör för tidningen Dalslänningen, tilldelas Dalslandsmedaljen nummer 110. Foto: Helena Lindgren

Thomas Wallin har under många år stått upp för Dalslands i sin tidigare roll som chefredaktör för tidningen Dalslänningen. I över 30 år har han visat stort engagemang för landskapet och frågor om allt från vägnät, utbildningsmöjligheter och sjukvård till näringsliv, kultur och evenemang. Han har försvarat Dalslands intressen i vått och torrt och genom sina ledare och artiklar bidragit till kunskap och diskussioner, tack vare sin välformulerande penna. Thomas Wallin har förtjänstfullt och insiktsfullt alltid verkat för Dalslands bästa.

Kommittén

Kommittén för Dalslandsmedaljen 2023

Årets medaljör har utsetts av en kommitté bestående av Lars Bennersten (Dalslands Konstförening), Gerhard Jansson (Dalslands Fornminnes-och Hembygdsförbund), Ulla Börjesson (kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda), Ludwig Mossberg (kommunstyrelsens ordförande Mellerud) samt Andreas Nilsson (kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed).

Artikeltaggar

DalslandDalsland CenterDalslands KonstföreningDalslandsmedaljenDalslänningenEdsleskogElisabeth WennbergHåverudKommunstyrelsenKulturNöje/KulturRackstadsmuseetSamhälleThomas WallinUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.