Hoppa till huvudinnehållet

180 000 kronor i vite för bristande arbetsmiljöarbete hotar Åmålsföretag

Publicerad:
Arbetsmiljöverket vill se skärpning från Åmålsföretaget.
Arbetsmiljöverket vill se skärpning från Åmålsföretaget. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ett Åmålsföretag måste senast i februari ha styrt upp sitt arbetsmiljöarbete från grunden. Annars ska ett vite på 180 000 kronor betalas, säger Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket var på besök hos Åmålsföretaget i augusti och såg då behov av ytterligare kontroll och en inspektion på plats genomfördes i september.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att företaget måste ha åtgärdat bristerna senast i februari. Annars väntar ett vite på 180 000 kronor. Åmålsföretaget har begärt extra tid, bland annat för att hinna genomföra utbildning med personalen och fått den månaden beviljad.

Kompetens ska finnas

Bristerna som ska åtgärdas gäller det grundläggande, systematiska arbetsmiljöarbetet. Det ska finnas rutiner, befogenheter, resurser, kunskap och tillräcklig kompetens.

Bland annat efterfrågar Arbetsmiljöverket att personal och skyddsombud får möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Annat som påtalas är att det ska vara tydligt vem som gör vad, att det görs regelbundna undersökningar, uppföljningar och riskbedömningar och att det finns handlingsplaner. Arbetsmiljöverket menar att arbetsgivaren saknar den kunskap som behövs och att den dokumentation som finns inte är komplett.

Enkät gjordes

En särskild punkt gäller att alla i personalen ska känna till sina arbetsuppgifter och befogenheter, hur de kan prioritera och hur de kan få hjälp.

Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön har undersökts särskilt, i en enkät, men Arbetsmiljöverket vill att resultatet följs upp, med en riskbedömning och en handlingsplan. Dessutom ska resultatet av skyddsronden, där den fysiska arbetsmiljön granskats, följas upp på samma vis. Den riskbedömning som gjorts var inte komplett.

Saknar kunskap

På alla punkter vill Arbetsmiljöverket att Åmålsföretaget ska ta sakkunnig hjälp, eftersom bedömningen är att företaget saknar tillräcklig kunskap på plats.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareArbetsmiljöverketÅtgärderBristerInspektioner

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.