Hoppa till huvudinnehållet

Dyr utrustning stjäls från lantbruksmaskiner

Publicerad:
GPS-utrustning i lantbruksmaskiner har blivit stöldbegärligt gods. De senaste veckorna har en våg av stölder skett från maskiner i Västsverige, bland annat stals fem utrustningar från gårdar utanför Mellerud i slutet av oktober. (Arkivbild).
GPS-utrustning i lantbruksmaskiner har blivit stöldbegärligt gods. De senaste veckorna har en våg av stölder skett från maskiner i Västsverige, bland annat stals fem utrustningar från gårdar utanför Mellerud i slutet av oktober. (Arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg/TT

En våg av stölder av GPS-utrustningar från lantbruksmaskiner har drabbat Västsverige de senaste veckorna. Värst utsatt är Skaraborg, men flera dyra utrustningar har stulits även från maskiner i Dalsland.

Stölder av dyra GPS-utrustningar från lantbruksmaskiner är ingen ny företeelse. De sker i vågor, ofta under våren och hösten, när maskiner står obevakade ute på fälten eller lämnas ute på gårdarna.

Hittills i år har 57 stölder rapporterats in till polisen i Västsverige. 37 av stölderna har skett i jordbrukstäta Skaraborg. Bara sedan mitten av oktober har 16 utrustningar stulits i området.

Michael Ståhlgren är utredare på polisen i Skaraborg.

– De här stölderna sker ute på landsbygden. Tyvärr är det dåligt med observationer, men de sker i samband med vår- och höstbruken när maskinerna lämnas ute på fälten.

Mellerud drabbat

Men även andra områden är drabbade, till exempel stals fem GPS-utrustningar från maskiner utanför Mellerud sista helgen i oktober. Ytterligare någon stöld har också drabbat en lantbrukare på en ort i Dalsland.

Utrustningarna som stjäls är dyra. Medelvärdet per utrustning har beräknats till drygt 200 000 kronor. Det handlar om kommunikationsutrustningar med GPS-satelliter och antenner på traktortaken. Inne i maskinen finns dataskärmar. Ibland behövs utrustningarna för att maskinen överhuvudtaget ska fungera.

– Det är enbart det här som tjuvarna är ute efter, säger Michael Ståhlgren.

Vet ni vilka som ligger bakom de här stölderna?

– Det går utomlands, så det är med all säkerhet utländska ligor. Förr om åren har det ofta varit med tyngdpunkt mot Baltikum, nu ser vi även att utrustningar går till andra länder som till exempel Rumänien.

Enligt Michael Ståhlgren är det en väldigt liten andel av de utrustningar som stjäls som hittas igen.

– Det vi vet är att de lastas i utlandsregistrerade fordon. De gånger vi gör tillslag är det i fordon som är på väg ut ur landet. I våras stoppade vi till exempel en buss vid Öresund som var lastad med stulna GPS.

Svåra att klara upp

Stölderna är mycket svåra att klara upp och polisen har bland annat gått ut i sina sociala kanaler i ett försök att bryta brottstrenden. Bland de stölder som skett under hösten har polisen ännu inte gripit någon misstänkt.

– Vi behöver få in fler tips. Till exempel om någon hyrt ut stugor till personer från annat land de senaste månaderna. Vi misstänker att stöldgods kan förvaras i stugorna en tid innan det körs utomlands. Eller om den som drabbats av stöld haft något besök från någon okänd, eller sett något okänt fordon vid sina ägor någon eller några veckor innan stölderna. Det kan vara en upplysning som blir den viktiga pusselbit som behövs för att lösa brotten, skriven polisen på sin Facebooksida.

Viktigt med serienummer

Michael Ståhlgren fyller i.

– Sedan kan den enskilde lantbrukaren också göra vissa förebyggande insatser. Som att se till att utrustningen blir svårare att stjäla. Vi har kontakt med poliser utomlands, men för att vi ska kunna få in något vid en husrannsakan behövs att en målsägande kan lämna det exakta serienumret på utrustningen, fabrikat och typ av utrustning. På så sätt kan vi identifiera stulen utrustning hos misstänka personer, även om de finns i andra länder.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDalslandJordbrukSkaraborgStölder

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.