Hoppa till huvudinnehållet

DÖDSFALL: Kvamme var chef under Åmålstravets blomstringstid

Publicerad:
Gunnar Kvamme har avlidit, 78 år.  Under en period var han Åmåls Kommunfastigheters styrelseordförande.
Gunnar Kvamme har avlidit, 78 år. Under en period var han Åmåls Kommunfastigheters styrelseordförande. Foto: Ove Rydh

Gunnar Kvamme, Åmål, har avlidit i en ålder av 78 år. Han sörjes av makan Ulla, samt barnen Susanne, Ulrika och Mikaela med familjer.

Gunnar föddes i Bergen i Norge och kom till Sverige efter andra världskriget, när han bara var tre månader. Han växte upp i Gubbängen utanför Stockholm.

I Stockholm drev Gunnar Kvamme senare ett åkeri med många anställda.

1970 gifte han sig med Ulla från Västerås, som har sina rötter i Krusebol i Ånimskog. Under somrarna besökte paret ofta Ånimskog och där växte hästintresset fram hos Gunnar. Bland annat blev han delägare i svågerns travhästar, innan han skaffade egna.

Fick tips om en gård

I slutet av 1970-talet fick paret tips om en gård som var till salu i Bolet, Ånimskog. 1978 gjordes köpet upp och året därpå flyttade Gunnar och Ulla Kvamme från Huddinge till Bolet.

De första åren hade Gunnar Kvamme kvar sitt åkeri och pendlade till och från Stockholm, innan det blev för slitsamt och han avvecklade firman.

I Åmålstrakten skaffade sig sedan Gunnar Kvamme en lång rad jobb. Han sålde hö, han körde taxi åt Lasse Larsson och han sålde försäkringar.

Chef på Åmålstravet

Senare tog kontakterna inom travet honom till Åmålstravet, där han under många år verkade som travbanechef. Han var med om travets blomstringsperiod under 1980- och 90-talen, då Åmålstravet många gånger stod som värd för riksspelen V65 och V75 och storpublik kom till Mörtebolsbanan.

Parallellt med jobbet på Åmålstravet var Gunnar också anställd av Taxi Åmål, där han jobbade med administrativa frågor.

Förutom hästintresset, tyckte Gunnar om att tillbringa tid hemma, med familjens hund. Gärna också med barn och barnbarn.

Många förtroendeuppdrag

Hans största intresse var nog ändå politiken, som han följde med stort intresse. Både på riksplanet och lokalt. Det var hans granne Valter Skogman, som lockade in honom i lokalpolitiken, då inom Centerpartiet. Senare representerade Gunnar Kvamme Socialdemokraterna.

Gunnar Kvamme hade genom åren en lång rad förtroendeuppdrag. Han var exempelvis styrelseordförande i Åmåls Kommunfastigheter AB, Åkab och i Åmålshälsan.

Artikeltaggar

ÅkabÅmålÅmålstravetÅnimskogGunnar KvammeLasse LarssonMänskligtSocialdemokraternaStockholmTravV65V75

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.