Hoppa till huvudinnehållet

Om isvintrar och hårdkokt

Publicerad:
Isbrytaren Ale fyller i år 50 år.
Isbrytaren Ale fyller i år 50 år. Foto: Jan Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nästan varje dag tar jag en tur ner till Vänern. Tittar ut i gattet mellan Trollön och Vingens fyr. Händer förstås inte så mycket. Lite is var det häromdagen i strandkanten. Undrar hur det blir i sjön i vinter?

Men vid den här tiden för femtio år sen, spreds sig oro bland redare och sjöfolk. När lägger sig Vänern? När stängs sjötrafiken? Hinner vi ut? Fasan var att förbli infrusen ända till april-maj i någon Vänerhamn.

Just så var det ända till 1973. Vänern var stängd under vintrarna. Så det var stort när Vänern 1974 fick Ale, sin egen isbrytare. Sen dess har vi sjötrafik året runt.

Tankarna kring isbrytningen i Vänern kom när jag såg att Ale i år fyllt 50 år. Fartyget firade med ett besök i Trollhättan under Slussens dag. Då fick hon åter känna på lite Vänervatten förmedlat av Göta älv.

En och annan gång har väl Ale stångats med Vänerns isvallar. Men mest har hon hållit hus i andra farvatten. Förresten. Säger man ”hon” om en isbrytare? Ser att företrädare för Sjöfartsverket säger ”den” om fartyget.

Lindriga isvintrar har gjort att isbrytningen i Vänern ofta kunna klaras av Scandica med hjälp av någon kraftig bogserbåt från Göteborg. Scandica är ett arbetsfartyg byggt 1983 på Åsi-verken i Åmål. Detta fartyg har ett luftbubblingssystem som blir till god hjälp vid isbrytning.

Så. Där blev vi påminda om ännu en slitvarg från varvet Åmål.

Djurparken i Åmål är onekligen ett udda ärende. Som Stadshuset fått i knät. I dag är väl sista dagen som allmänheten kan se djuren. Sen måste hästen & co säljas alternativt döljas med presenningar för allmänheten.

Kommunen har enligt uppgift ingen att snacka med. Den förening som driver parken har ingen styrelse. Spännande nyhet för oss som troget betalat årliga medlemsavgiften. Men vi tröstar oss med att pengarna går till hö, frön och andra godsaker.

Fast hur udda ärendet än är, blir det ändå kommunen som måste bidra till en snabb lösning.

Ett grovt försök att undgå ansvar. Förstås på Acke´s Mo- och Kålrotskafé.

– Dö Acke. Kycklingklubban är både hård och seg.

Acke blev ställd men fann sig:

– Jäklar. Hönan har väl ruvat ett hårdkokt ägg.

(Detta kan vara den absolut sämsta Göteborgshistorien genom tiderna. Spalten tar avstånd.)

Artikeltaggar

ÅmålDjurparkerFartygIF GötaMoParkerSjöfartsverketStyrelserTrafikVänerhamnVänern