Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls kommun stoppar sitt aktiva stöd till djurparken – politikerna var eniga

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Åmåls kommunstyrelse hade på onsdagseftermiddagen ett extrainsatt möte med en enda beslutspunkt på ärendelistan: ”Åmåls djurpark”.
Åmåls kommunstyrelse hade på onsdagseftermiddagen ett extrainsatt möte med en enda beslutspunkt på ärendelistan: ”Åmåls djurpark”. Foto: Rasmus Isaksson

Kommunstyrelsen i Åmål beslutade enhälligt vid ett extrainsatt möte på onsdagseftermiddagen att stoppa kommunens aktiva stöd för Åmåls djurpark. Dit hör arrendeavtalet och föreningsstödet.

Länsstyrelsens beslut om att dra tillbaka djurparkens tillstånd att offentligt visa djur har ställt saken på sin spets.

Åmåls kommun beslutade på onsdagen att upphöra med stödet till djurparken, i form av arrendeavtal, föreningsstöd med mera. Enligt det pressmeddelande som Åmåls kommun skickade ut under kvällen handlar det om stöd för underhåll och personalkostnader på i genomsnitt 185000 kronor per år under 13 verksamhetsår, något ”som skapat ett stort värde för många besökare genom åren”.

Kommundirektören Jan-Erik Samuelsson får i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram en kommunikationsplan samt att tillsammans med föreningen se till att beslutet genomförs.

Samtidigt får flera kommunala förvaltningar i uppdrag att ”arbeta fram ett förslag på ett attraktivt, familjevänligt nyttjande av marken i framtiden”.

Tiden ute för djurparken – domen träder i kraft: ”Djuren kan omhändertas”Detta innebär djurparkens förlorade tillstånd: Slopat inträde räcker inte

Kommunstyrelsen lämnar emellertid en öppning för en fortsättning:

”Kommunen ska bidra till en bra och värdig avveckling av verksamheten, med omsorg om såväl medarbetare som djur. Finner föreningen en ny lösning med en ny styrelse, stadgar och en fungerande huvudman samt djuransvarig är kommunen öppen för dialog med föreningen avseende fortsatt drift, dock senast siste februari 2024.”

Länsstyrelsens beslut att dra tillbaka djurparkens tillstånd att offentligt visa djur har nu vunnit laga kraft. Detta ligger till grund för kommunstyrelsens beslut, men även djurparksföreningens ekonomiska förutsättningar och förmåga att ”hantera och åtgärda bristerna i verksamheten” .

Kommunen måste agera – om den vill ha djurparken kvarDjurparken förlorar tillståndet att visa djur – siktar ändå på fortsatt framtid

Enligt pressmeddelandet tycker inte kommunen att det i dagsläget verkar vara möjligt för djurparksföreningen att åtgärda de punkter som krävs för att kunna söka nytt tillstånd. Kommunen menar att föreningen måste kunna ta fullt ansvar för djurparken, inklusive exempelvis arbetsgivaransvar, djurhållningsansvar, säkerhetsansvar för besökarna och ha en ekonomi i balans.

– Kommunstyrelsens samlade bedömning är att samarbete med en verksamhet som inte har en ansvarig styrelse och inte en fungerande förening är omöjligt, vilket även är ett krav för att kunna ge stöd och bidrag. Finner föreningen en ny lösning med en ny styrelse och en fungerande huvudman är kommunen öppen för en ny diskussion igen, säger Lars-Olof Ottosson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, i pressmeddelandet.

Kommunstyrelsen fattade beslutet vid ett extrainkallat digitalt möte. Beslutet var enhälligt.

Åmåls kommunfullmäktige beslutade i december 2022 att djurparkens framtid skulle utredas senast 2024. Men när nu tillståndet drogs tillbaka blev det mer bråttom. Kommunen har i sin utredning beräknat sina ekonomiska åtaganden för djurparken, bedömt vilka förutsättningar som finns för djurparken att leva kvar och även fört viss diskussion om alternativa förslag. Personal från fyra olika kommunala förvaltningar har deltagit i utredningen.

Artikeltaggar

BeslutDjur och naturDjurparkerJan-Erik SamuelssonKommunstyrelsenLars-Olof OttossonLänsstyrelsen i Västra Götalands länNöje/KulturÅmålÅmåls djurparkÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.