Hoppa till huvudinnehållet

Årsrik förening firar med jubileumsutställning: ”Vi motverkar ensamhet”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Lisette Lindenström, ordförande i SPF Seniorerna Åmåliterna, visar ett av utställningens många verk. Här har en medlem låtit sin pyssliga sida leva ut i form av en scrapbooking-bok.
Lisette Lindenström, ordförande i SPF Seniorerna Åmåliterna, visar ett av utställningens många verk. Här har en medlem låtit sin pyssliga sida leva ut i form av en scrapbooking-bok. Foto: Sanna Stark

SPF Seniorerna Åmåliterna fyller 40 år. Det firas med en jubileumsutställning i konsthallen, där skickliga medlemmar visar alster som adventsljusstakar, virkade lakritsgodisar, scrapbooking och akvarellmålningar.

– Hos oss finns det aktiviteter för alla, säger Lisette Lindenström, ordförande i föreningen.

Utställningen i Åmåls konsthall kommer att vara öppen för allmänhetens beskådan under hela helgen. På fredagen hade den så kallade jubileumsgruppen, bestående av Thomas Barthold, Kajse-Britt Andersson, Lisette Lindenström och Lennart Hansson fullt upp att hänga de sista alstren – bara smiden i guld och silver förväntas anlända in i det allra sista innan de första besökarna kommer.

– Vi började planera utställningen redan i våras. Vi var ute i god tid så vi skulle hinna uppmuntra medlemmarna att våga delta, säger Lisette Lindenström.

”Finns aktiviteter för alla”

Utställningen presenterar den numera 40-åriga föreningens aktiviteter de senaste åren, så som studiecirklar, dans, sång, whisky- och ölprovningar och akvarellektioner.

– Hos oss finns det aktiviteter för alla. Vi motverkar ensamhet, som är ett stort hot mot människor i dag. Någon kanske kan vara med och spela kort, och för en annan kanske en gemensam promenad är en perfekt aktivitet. Det är ett bra sätt att hitta vänner, det är jätteviktigt, säger Lisette Lindenström.

Medlemmar som är skickliga på att virka har bidragit med läskande alster, till exempel engelska konfekt. Väldigt mjuka sådana.
Medlemmar som är skickliga på att virka har bidragit med läskande alster, till exempel engelska konfekt. Väldigt mjuka sådana. Foto: Sanna Stark

Hela 151 bilder från föreningens gemensamma resor, såväl inrikes som utrikes, ska visas rullande i konsthallen under helgen.

Föreningens medlemmar är sällan sysslolösa, med andra ord.

– Nu för tiden är det barnbarnen som får försöka hinna boka in något med oss, säger Lennart Hansson, som ställer ut sina fotografier i konsthallen.

Hansson var själv med och grundande SPF i Åmål när han var aktiv i Studieförbundet Vuxenskolan.

– Och nu är jag medlem själv. Cirkeln är sluten.

Lennart Hansson syns ofta med sin kamera i högsta hugg. Han förevigar nämligen händelser i Åmål, till exempel Ljusfesten, till fotografier.
Lennart Hansson syns ofta med sin kamera i högsta hugg. Han förevigar nämligen händelser i Åmål, till exempel Ljusfesten, till fotografier. Foto: Sanna Stark

Gör äldres röster hörda

Den lokala föreningen grundades i mars 1983 i Åmål.

– Sett till Sverige som stort var vi lite sena i starten, men sedan dess har vi ökat med medlemmar kontinuerligt. I dag har vi över 400 medlemmar, och det har ökat särskilt mycket de senaste åren, säger ordföranden.

I dagsläget är SPF Seniorerna Åmåliterna engagerade i såväl lokala, regionala och centrala frågor.

– Vem ska driva seniorernas frågor i samhället om inte vi? Till exempel har vi en plats i referensgruppen för det nya äldreboendet som ska byggas på Tjuke. Likaså är vi engagerade i den upphörda Ronden, vilket försvårar för oss i norr att ta oss till sjukhus. Nu får vi se om det ger effekt, men det är viktigt att vi gör vår röst hörd. Och ju fler vi är, desto starkare är den.

Kajse-Britt Andersson har fångat vårvintern, när det är sådär alldeles lila-skimrigt ute, i en tygtavla. Hon har själv haft tygaffär förr, och tygbitarna som ska användas hittar hon överallt – i lakan och kjolar, till exempel.
Kajse-Britt Andersson har fångat vårvintern, när det är sådär alldeles lila-skimrigt ute, i en tygtavla. Hon har själv haft tygaffär förr, och tygbitarna som ska användas hittar hon överallt – i lakan och kjolar, till exempel. Foto: Sanna Stark
Till våren kommer SPF Seniorerna Åmåliterna hålla presentinslagnings-kurser. Här syns ett exempel på en Fars dag-inslagning.
Till våren kommer SPF Seniorerna Åmåliterna hålla presentinslagnings-kurser. Här syns ett exempel på en Fars dag-inslagning. Foto: Sanna Stark
Lorna Waern har bidragit till utställningen med en vacker, broderad duk.
Lorna Waern har bidragit till utställningen med en vacker, broderad duk. Foto: Sanna Stark
Vanja Sandstedt visar skickligt hantverk i julens tema.
Vanja Sandstedt visar skickligt hantverk i julens tema. Foto: Sanna Stark
Stina Jonason visade sig ha något av en dold talang. Hon började nämligen måla först i våras, i en kurs hos SPF Seniorerna Åmåliterna.
Stina Jonason visade sig ha något av en dold talang. Hon började nämligen måla först i våras, i en kurs hos SPF Seniorerna Åmåliterna. Foto: Sanna Stark
Thomas Barthold, Kajse-Britt Andersson, Lisette Lindenström och Lennart Hansson utgör den så kallade jubileumsgruppen och har ansvaret att hänga utställningen i Åmåls konsthall.
Thomas Barthold, Kajse-Britt Andersson, Lisette Lindenström och Lennart Hansson utgör den så kallade jubileumsgruppen och har ansvaret att hänga utställningen i Åmåls konsthall. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

FotograferingKonstLennart HanssonSamhälleSPF SeniorernaStudieförbundet VuxenskolanUtställningarÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.