Hoppa till huvudinnehållet

Bengtolles myllrande torg går alltid hem i Åmål: ”Kanske någon känner igen sig?”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Eva Fritzon på Åmåls auktionshus ropar ut en ovanligt stor Bengtolle Oldinger-målning.
Eva Fritzon på Åmåls auktionshus ropar ut en ovanligt stor Bengtolle Oldinger-målning. Foto: Andreas Dagström

Det måste vara en av han största målningar. Bättre lämpad för någon offentliga miljö än ett vanligt vardagsrum. Men på Åmåls auktionshus råder inga tvivel: Bengtolle Oldingers sedvanligt färgstarka torgskildring blir dragplåstret under årets sista utrop.

– Jag har aldrig sett en så stor tavla av honom förut, säger auktionshusets ägare Eva Fritzon, med blicken riktad mot den väntade huvudrollsinnehavaren vid måndagens begivenheter.

2,34 gånger 1,37 meter mäter målningen, ett livfullt torgmotiv med varm palett, kanske inspirerad av Åmål. Konstnären Bengtolle Oldinger (1911–1988) brukade åtminstone stå där när han under sommartid befann sig i Dalsland, vid sitt staffli bland handelsstånden mellan Kungsgatan och Åmålsån.

– Han är en profil som många ortsbor fortfarande har egna minnen av. Troligtvis är det därför torgmotiven brukar gå bra just här, säger Eva Fritzon. Bengtolle målade också annat, som norrländska landskap, men det är inte alls samma tryck efter dem.

Eva Fritzon gissar att målningen är från början av 1960-talet. Framför tavlan har hon placerat möbler från samma tid.
Eva Fritzon gissar att målningen är från början av 1960-talet. Framför tavlan har hon placerat möbler från samma tid. Foto: Andreas Dagström

Dalsländskt dyrare

Roligt vore förstås om någon skulle känna igen sig själv på den i sammanhanget osedvanligt stora duken. För egen del känner auktionisten bara till en annan Oldinger-målning av snarlik dimension, och den hänger i Åmåls församlingshem.

– Jag tycker det vore kul om den här tavlan också hamnar i en offentlig miljö, i och med att den är så stor, säger Eva Fritzon.

Bengtolle Oldinger i målartagen på Åmåls torg.
Bengtolle Oldinger i målartagen på Åmåls torg. Foto: Arkiv

Kommunen har tipsats men sannolikt blir det en privat köpare.

– Bengtolles målningar betalar sig rätt bra. Sedan tycker jag att Dalslandskonstnärerna rent generellt har ökat i pris de senaste åren, säger Eva Fritzon och nämner som exempel Alvar Lundin, Pelle Blom och Ragnar Hult, tre rätt sällsynta herrar.

Mer produktiva konstnärer går ofta för lägre belopp.

Kyrkan och tomtar

Måndagens auktion blir årets sista i lokalerna på Bondegatan. Som vanligt numera sker utropen över nätet, men under torsdagen och lördagen kunde spekulanterna fysiskt närstudera potentiella inrop.

Pia Ågren var extra nyfiken på modellen av Åmåls kyrka.
Pia Ågren var extra nyfiken på modellen av Åmåls kyrka. Foto: Andreas Dagström

Åmålsbon Pia Ågren kikade lite extra på en modell av stadsförsamlingens kyrka. Ett klassiskt julpynt i våra trakter.

– Jag har två döttrar. Den äldsta fick mormors kyrka och nu vill den yngsta ha en likadan, säger Pia Ågren.

Ånimskogsbon Anne Kaye ägnade också mest uppmärksamhet åt säsongsbundna dekorationer:

– Jag samlar lite tomtar och ser att det finns en del här. Helst ska de vara gamla. Också gamla möbler är intressanta. Det nya som finns i möbelbutikerna är inte alltid så spännande, säger Anne Kaye.

Anne Kaye samlar på tomtar och gillar gamla möbler.
Anne Kaye samlar på tomtar och gillar gamla möbler. Foto: Andreas Dagström
Denna tingest för kassakvitton torde locka unga spekulanter med näsa för heminredningsdetaljer.
Denna tingest för kassakvitton torde locka unga spekulanter med näsa för heminredningsdetaljer. Foto: Andreas Dagström
Ett självprorträtt av konstnären Bengtolle Oldinger.
Ett självprorträtt av konstnären Bengtolle Oldinger. Foto: Andreas Dagström
Jan Mörk hade åkt från Billingsfors för att titta på utropen. Mest gillar han mattor, vaser och annan heminredning.
Jan Mörk hade åkt från Billingsfors för att titta på utropen. Mest gillar han mattor, vaser och annan heminredning. Foto: Andreas Dagström
En detaljbild av Oldingers stora målning. Antagligen är det husen i korsningen Torggatan-Kungsgatan som skymtar mellan träden.
En detaljbild av Oldingers stora målning. Antagligen är det husen i korsningen Torggatan-Kungsgatan som skymtar mellan träden. Foto: Andreas Dagström

Bengtolle Oldinger

Född i Åmål 1911, död i Stockholm 1988.

Efter att först ha studerat till folkskollärare och till operasångare började Bengtolle Oldinger studera måleri för konstnärerna Otte Sköld och André Lhote 1947-1951.

Oldinger målade främst i olja och akryl, men var även tecknare med förmåga att fånga människors rörelse genom några få linjer. I recensioner framhölls ofta också hans starka kolorit, säkra penselföring och förmåga till bildkomposition.

Många av Bengtolles motiv tillkom under målarresor. Särskilt gillade han Egypten, Mexiko och Japan, men även den svenska fjällvärlden och livet på torget i Åmål under somrarna.

Oldinger är bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm och Tessininstitutet i Paris.

1968 invigdes Åmåls konsthall med en separatutställning av Bengtolle Oldinger.

Artikeltaggar

Anne KayeAuktionerCentre Culturel SuédoisKonstMexikoMöblerNöje/KulturRagnar HultStockholmTomtarÅmålÅmåls kyrka

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.