Hoppa till huvudinnehållet

Detta hade kommunen behövt göra för djurparken skulle vara kvar: ”Tveksamt”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Djurstallet är utdömt och hade behövts ersättas vid fortsatt drift i Åmåls djurpark.
Djurstallet är utdömt och hade behövts ersättas vid fortsatt drift i Åmåls djurpark. Foto: Ove Rydh

Nyanställning, nybygge, ny styrelse.

Många insatser hade krävts för fortsatt stöd från kommunen till Åmåls djurpark.

När länsstyrelsen beslutade att inte längre tillåta offentlig förevisning av djur i djurparken blev vägarna framåt färre och svårare.

Det skulle krävas ansträngningar från kommunens sida att försöka rädda verksamheten. En insats som inte anses kunna uppbringas under rådande omständigheter.

Åmåls kommun stoppar sitt aktiva stöd till djurparken – politikerna var enigaTiden ute för djurparken – domen träder i kraft: ”Djuren kan omhändertas”

Kansli- och utredningschef Björn Skog har tillsammans med kommundirektör Jan-Erik Samuelsson tagit fram det PM vilket politikernas beslut i hög grad baseras på. Här listas alla kostnader djurparken genom åren medfört, samt investeringsbehov vid fortsatt drift.

2,5 miljoner kronor

Totalt beräknas beräknas kommunen ha pumpat in 2,5 miljoner kronor i verksamheten sedan 2011, då djurparksföreningen på allvar tog över. Summan baseras på ett medelvärde där personalkostnader och underhållsutgifter uppgår till 185 000 kronor. Ibland har det varit mer, ibland mindre.

Huvudsakligen härrör kostnaderna från arbetskraft. Två personer arbetar för närvarade på djurparken. För att finansiera dessa tjänster har kommunen beviljat föreningsbidrag för arbetsmarknadsanställning till en kostnad av 100 000 kronor per år.

Under lång tid betalade kommunen även för en tredje anställd enligt samma arrangemang, så i realiteten landar snittet omkring 150 000 kronor.

Utdömt stall

Kostnader för underhåll, el, försäkring med mera är andra kommunala ansvarsområden på djurparken. De sammanlagda utgifterna varierar över åren men i fjol handlade om 71 000 kronor.

Utöver löpande kostnader menar Björn Skog och Jan-Erik Samuelsson att mer pengar hade behövt avsättas för fortsatt djurparksverksamhet, som konsekvens av det indragna tillståndet.

Åtgärdslistan består bland annat av följande punkter:

• En fungerande förening med aktiv styrelse.

• Föreningen måste ta aktivt ledarskap över verksamheten, inklusive arbetsgivaransvar och ekonomiskt ansvar.

• Personalstyrkan bör utökas från två till tre personer för att göra situationen mindre sårbar.

• Arbetsmiljösituationen måste åtgärdas, exempelvis med hänvisning till hygienutrymme.

• Arrendeavtalet mellan kommun och djurpark bör ses över och eventuellt ändras.

• Djurstallet som dömts ut av samhällsbyggnadsförvaltningen måste rivas och ersättas.

Här kan noteras att arrendeavgiften, som är satt till modesta 200 kronor, inte har betalats på åtskilliga år.

”Tveksamt”

Bygget av ett nytt djurstall, inklusive rivning, beräknas till 400 000 kronor, exklusive moms.

Björn Skog och Jan-Erik Samuelsson skriver:

”Djurparksverksamheten har uppskattats av många Åmålsbor samt besökare, genom åren, men länsstyrelsens upprepade synpunkter kan inte bortses ifrån. För en kommun som Åmål med stora ekonomiska utmaningar, där varje verksamhet ses över i jakt på potentiella besparingar för att lösa kommunens bastjänster, framstår det tveksamt att kommunen skulle öka sina ekonomiska åtaganden i parken.”

Artikeltaggar

Djur och naturDjurparkerJan-Erik SamuelssonNöje/KulturÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.