Hoppa till huvudinnehållet

DÖDSFALL: Järnvägsman med mångårigt engagemang för kommunen och fotbollen

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Som 18-åring flyttade Sven Martinsson från Tisselskog till Åmål och sedan förblev han staden trogen. Han hade många uppdrag inom politik och föreningsliv och en tid var han ordförande för Camillahusens bostadsrättsförening.
Som 18-åring flyttade Sven Martinsson från Tisselskog till Åmål och sedan förblev han staden trogen. Han hade många uppdrag inom politik och föreningsliv och en tid var han ordförande för Camillahusens bostadsrättsförening. Foto: Ove Rydh

Centerpolitikern och föreningsmannen Sven Martinsson från Åmål har avlidit i en ålder av 85 år.

Han sörjs närmast av hustrun Terttu, dottern Eva, svärdottern Sofia samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Sven Martinsson förknippas främst med kommunpolitiken, med fotbollen och med järnvägen. Han bodde i Åmål i nästan hela sitt liv, men han växte upp på Vallgärdet i Tisselskog och arbetade några år på bruket i Tisselskog.

Som 18-åring flyttade han till Åmål och började på SJ där han kom att arbeta resten av sitt yrkesliv. Han var såväl växlare som tågklarerare och många Åmålsbor mötte honom på stationens expedition. När SJ slutade sälja biljetter över disk tillbringade han de sista åren före sin pension med att vikariera runt om i Dalsland, bland annat i Mellerud.

Ledde bygg och miljö

I Åmål var Sven Martinsson aktiv kommunpolitiker för Centerpartiet. Han satt i kommunfullmäktige som ordinarie ledamot i tio år från 2000 till 2010 och var dessförinnan ersättare från 1991. Han satt en mandatperiod i kommunstyrelsen och har inte minst gjort avtryck som bygg- och miljönämndens ordförande och vice ordförande i tre decennier, fram till 2010. Martinsson var nämndeman vid tingsrätten i Vänersborg men också exempelvis ledamot i personal- och organisationsutskottet och turistnämnden.

”Nyttigaste ledaren”

Fotbollskarriären inledde Sven Martinsson i Mustadfors IF men han kom snart till Fengersfors IK, där han var engagerad in i det sista. Nyligen deltog han vid föreningens fotbollsavslutning.

Han var en hårdför vänsterback på planen men det är som organisationsledare han bidragit mest till FIK. Sven Martinsson kom in i styrelsen 1968, först som sekreterare men ganska snart tog han över uppdraget som kassör. Han var FIK:s kassör i 33 år fram till 2004 då han steg åt sidan och i stället blev revisor.

– Han är den nyttigaste ledaren vi har haft, säger Fengersfors IK:s ordförande Bo Krokström och syftar förutom på hur Sven Martinsson höll ordning och reda på det ekonomiska också på de stora inkomster han inbringade till föreningen.

År 2004 slutade Sven Martinsson som kassör i Fengersfors IK efter 33 år och efter 36 år som ledamot i styrelsen.
År 2004 slutade Sven Martinsson som kassör i Fengersfors IK efter 33 år och efter 36 år som ledamot i styrelsen. Foto: Jan Lorentsson

Sven Martinsson var organisatören bakom FIK:s alla danskvällar och tillsammans med hustrun Terttu har han i många år stått för en betydande del av föreningens lottförsäljning. Sven Martinsson brydde sig om alla delar av föreningen och engagerade sig i såväl sponsringsintäkter som bidragsansökningar och spelarvärvningar. Fram till för tre år sedan var han speaker på matcherna på Fengershof.

I 25 år var han också fotbollsdomare, varav sju år som förbundsdomare på högre nivå. Han dömde i division två i flera år.

Träffades på dans

Under några år var Sven Martinsson ordförande i pensionärsföreningen SPF Åmåliterna och han hade fler uppdrag, bland annat för bostadsrättsföreningar.

Hustrun Terttu har följt honom genom livet. De träffades som unga, på en dans på Friluftsgården i Långed 1959 när Terttu var ny Stenebystudent, inflyttad från Skåne.

1962 gifte de sig och paret kunde därmed förra året fira 60-årig bröllopsdag. I alla år har de bott tillsammans i Åmål. De fick två barn, Eva och Erik, och det var en stor sorg när sonen gick bort för sex år sedan.

Familjen, som inkluderar tre barnbarn och tre barnbarnsbarn, hörde till glädjeämnena i livet.

Artikeltaggar

CenterpartietDalslands FotbollförbundDödsfallFengersfors IKKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMustadfors IFSJSPF SeniorernaStyrelserTisselskogÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.