Hoppa till huvudinnehållet

All time high för 50-årsjubilerande Kardan: ”Vi kör på dygnet runt”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Tomas Jarnhede är teknisk chef på Spicer Nordiska Kardan. De nya investeringarna kommer innebära både högre kapacitet och en bättre arbetsmiljö för hans medarbetare, menar han.
Tomas Jarnhede är teknisk chef på Spicer Nordiska Kardan. De nya investeringarna kommer innebära både högre kapacitet och en bättre arbetsmiljö för hans medarbetare, menar han. Foto: Fredrik Tacacho

Spicer Nordiska Kardan i Åmål, som i år fyller 50 år, har återhämtat sig ordentligt efter dippen under coronapandemin. De senaste ett och ett halvt året har företaget kört femskift för att möta den ökande efterfrågan.

– Vi har ”all time high” och kör dygnet runt, sju dagar i veckan, säger Robert Boffey, vice vd och operativt ansvarig för Spicer Nordiska Kardan.

Liksom för många andra företag i branschen slog covidpandemin hårt mot Spicer Nordiska Kardan. Det oroliga läget gjorde att många åkerier avvaktade med investeringarna. Men de senaste två åren har marknaden återhämtat sig starkt och Kardan går för högvarv just nu.

Många utmaningar för Dana: ”I rätt riktning hela tiden”

– Våra svenska kunder har varit extremt framgångsrika efter covidpandemin. Det har funnits och finns fortfarande ett uppdämt behov. Våra kunder går från rekord till rekord och det ser ut att hålla i sig, säger Robert Boffey.

För att möta den ökande efterfrågan har Spicer Nordiska Kardan kört med femskift det senaste ett och halvt året.

– Vi kör på dygnet runt, sju dagar i veckan. På de hårdast belastade värdeflödena har vi producerat i 164 av 168 tillgängliga timmar i veckan. Det har varit väldigt tufft och slitit hårt på stödfunktioner, säger Robert Boffey.

En av de nya maskinerna som har tillkommit är den här flänsmaskinen.
En av de nya maskinerna som har tillkommit är den här flänsmaskinen. Foto: Fredrik Tacacho

Även kommande år räknar Kardan med att ha fullt upp.

– Det har börjat plana ut lite och är inte längre den branta uppförsbacken. Men i den omvärldsanalys vi har gjort ser vi att vi har ungefär den beläggningsnivå vi har nu fram till 2026–2027

Stora investeringar

Samtidigt har bolaget gjort och kommer att göra flera investeringar i maskinparken under nästa år. Totalt handlar det om investeringar för mellan 100 och 110 miljoner kronor. Ett par äldre maskiner har redan bytts ut och ytterligare ett antal trotjänare pensioneras under nästa år.

Möjliggör investeringarna en satsning på nya produkter?

– Vi tittar på att bredda produktportföljen. I den nya tekniken och de nya drivlinjerna som växer fram finns det produkter som är väl anpassade för den typen av tillverkning vi har stor erfarenhet av. De nya investeringarna gör också att vi kommer att frigöra en del yta. Där har vi en ambitionsnivå att på sikt få in andra produkter.

Investeringarna kommer att ge en ökad kapacitet och en höjning av automationsnivån. Företaget räknar därför med att på sikt kunna reducera helgskiften och gå ner på treskift igen. Något som även innebär att personalstyrkan kan skalas ned med ett 20-tal personer, från dagens 195 anställda. Samtidigt räknar Kardan med en uppskalning på systerbolaget Dana TM4 och ambitionen är därför att kunna erbjuda jobb där istället.

Spicer Nordiska Kardan går på högvarv med femskift och produktion dygnet runt. Ardi Hamza är operatör på företaget.
Spicer Nordiska Kardan går på högvarv med femskift och produktion dygnet runt. Ardi Hamza är operatör på företaget. Foto: Fredrik Tacacho

Det finns även ett renoveringsbehov i den 50 år gamla fabriksbyggnaden. Fasaden och ett par omklädningsrum har redan renoverats och nästa år fortsätter arbetet med ventilation, tak och ett större omklädningsrum.

– Vi passar även på att se över belysning och golv, så att det mer reflekterar en modern fabrik.

Firade med middag och liveband

Spicer Nordiska Kardan fyller 50 år i år och trots intensiteten tog sig företaget tid att fira 50-årsjubileumet, den 1 september i år. Samtliga anställda bjöds in på ett ”kalas” i Åmål där det bjöds på middag och liveband på en lokal i Åmål.

Jishan Molla, operatör på Spicer Nordiska Kardan, och Tomas Jarnhed, teknisk chef, lär ha fullt upp även framöver. Vice vd:n Robert Boffey spår att orderingångarna kommer att ligga fortsatt högt även de kommande åren.
Jishan Molla, operatör på Spicer Nordiska Kardan, och Tomas Jarnhed, teknisk chef, lär ha fullt upp även framöver. Vice vd:n Robert Boffey spår att orderingångarna kommer att ligga fortsatt högt även de kommande åren. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

EkonomiInvesteringarNäringslivRekordRobert BoffeySpicer Nordiska Kardan ABTillverkningÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.