Hoppa till huvudinnehållet

Resenär om nya förslaget: ”Sorgligt att de inte kan lyssna på oss som reser”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Efter att den nya tidtabellen infördes i augusti åker Stina Svensson, längst till höger i bild, inte buss lika ofta som tidigare. Med dagens få avgångar är det svårt att få ihop logistiken, menar hon.
Efter att den nya tidtabellen infördes i augusti åker Stina Svensson, längst till höger i bild, inte buss lika ofta som tidigare. Med dagens få avgångar är det svårt att få ihop logistiken, menar hon. Foto: Fredrik Tacacho

Stina Svensson var en av dem som protesterade när antalet avgångar halverades i det nya trafikavtalet för Åmålsrundan. Nu kan busslinjen försvinna helt, om tjänstemannaförslaget klubbas igenom.

– Så här blir det när man inte lyssnar på dem som åker bussen, säger hon.

Stina Svensson var en av resenärerna som protesterade när den nya turlistan för Åmålsrundan infördes i augusti, med hälften så många turer jämfört med tidigare. Hon känner inte till det nya förslaget, där Åmålsrundan föreslås dras in helt, men är samtidigt inte förvånad.

– Jag har anat det, säger hon.

Hon har länge efterlyst en dialog med kommunen, där resenärerna får en möjlighet att dryfta sina resebehov.

– Det är mycket sorgligt att de inte kan lyssna på oss som åker med bussen. De som reser är väl 80 plus, de flesta.

Tjänstemannaförslag: Lägg ner Åmålsrundan – ”Inte ekonomiskt försvarbart”Halvering av antalet turer på Åmålsrundan: ”En kostnadssak”

Nyttjandegraden av busslinjen var låg redan innan den nya turlistan infördes och trenden har fortsatt de senaste månaderna.

Inte konstigt, menar Stina Svensson. Med få avgångar och ofta långa uppehåll mellan turerna är det svårt att få till logistiken när man ska göra sina ärenden nere på stan, menar hon. Själv åker hon numera busslinjen någon gång per vecka bara, säger hon.

– Det har blivit ännu färre som åker nu.

De som tidigare har nyttjat busslinjen kommer, om förslaget klubbas igenom, framöver hänvisas till färdtjänst. Ett betydligt mer kostsamt alternativ med tanke på att Åmålsrundan i dag är gratis för alla resenärer över 65 år. Åmåls kommun erbjuder nämligen Västtrafiks seniorbiljett kostnadsfritt till alla som har fyllt 65 år och är folkbokförda i kommunen.

Funderar på att flytta

Stina Svensson, som liksom många av hennes väninnor bor i södra delarna av Åmål, funderar nu på att bosätta sig mer centralt för att få vardagslogistiken att fungera.

– Jag söker lägenhet i stan, för jag klarar inte av det här längre. Det är synd om dem som bor på norra och södra delarna av staden.

Artikeltaggar

BussarLogistikSamhälleTrafikTrenderVästtrafikÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.