Hoppa till huvudinnehållet

Åmålskrögare tar över på Ekenäs: ”Nu är det full fart framåt”

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Luis Acuna och Shaimaa Johansson ska ta över driften av restaurang och camping vid Ekenäs.
Luis Acuna och Shaimaa Johansson ska ta över driften av restaurang och camping vid Ekenäs. Foto: Nathalie Forsström

Nu är papperen påskrivna och det är klart vilka som tar över driften av Ekenäs restaurang, camping och gästhamn. Det är Shaimaa Johansson och Luis Acuna. De har bott på Värmlandsnäs tidigare och driver i dag verksamhet i Åmål.

Shaimaa Johansson och Luis Acuna driver Mellanbrons café, kök och bar med bed and breakfast i Åmål. Vid årsskiftet tar de över driften av anläggningen på Ekenäs efter Royne Karlsson som drivit den sedan 2019.

Markus Enocksson och Rebecca Svenhage som driver Dalslands Skafferi i Åmål och Restaurang Fyren på Duse udde hade tidigare som avsikt att även ta över driften av anläggningen på Ekenäs. När de valde att dra sig ur för att satsa helhjärtat på de verksamheter de redan har i drift började Säffle kommun leta efter en ny entreprenör som kunde ta över efter Royne Karlsson vid årsskiftet.

Åmålspar drog sig ur – Säffle kommun söker ny entreprenör att driva EkenäsDriftiga Åmålskrögare satsar stort på inglasad uteservering: ”Lyfter hela gatan”
På onsdagen skrevs papperen på. Näringslivschef Pia Proper, fastighetsstrateg Carl-Henrik Johansson, Luis Acuna och Shaimaa Johansson.
På onsdagen skrevs papperen på. Näringslivschef Pia Proper, fastighetsstrateg Carl-Henrik Johansson, Luis Acuna och Shaimaa Johansson. Foto: Nathalie Forsström

Nu är det klart och från och med årsskiftet är det Shaimaa Johansson och Luis Acuna som sköter om anläggningen på Ekenäs.

– Nu är det full fart framåt, säger Luis Acuna.

Han berättar att han var med och drev anläggningen 2018 och att de är välbekanta med området eftersom de har bott på Värmlandsnäs. Han berättar att sonen ska sköta om Mellanbrons café i Åmål tillsammans med personalen och att han och Shaimaa ska lägga sin tid på Ekenäs.

Öppnar i april

Tanken är att de ska öppna i april men planeringen har redan börjat.

– Det kommer att vara ett fullspäckat program hela sommaren. Varje söndag kommer det hända något roligt för barnen, berättar Luis Acuna som även berättar om en tredagars musikfestival i miniformat som det planeras för.

Nu när allting är klart ser de fram emot våren och att få sätta igång.

– Det känns väldigt bra. Det känns roligt att få förtroende av Säffle kommun. Det är vi tacksamma för, säger Luis Acuna.

– Det känns jättebra. Jag gillar Värmlandsnäs, säger Shaimaa Johansson.

Tre år

Kontraktet är skrivet på tre år med möjlighet till tre års förlängning. För Säffle kommuns del känns det bra att ha en lösning i hamn.

– Det är jätteskönt, säger näringslivschef Pia Proper.

Hon berättar att kommunen hade tre bra kandidater och att den nu har landat i en lösning som känns bra. Det har lagts ned en hel del arbete i att hitta en entreprenör till anläggningen på Ekenäs.

– Det är en av våra superdestinationer, Ekenäs och Lurö, säger Pia Proper.

Läs också

Artikeltaggar

CampingEkenäsEntreprenörskapHandelMat och dryckMellanbrons Café, Kök och BarPia ProperRestaurangerRoyne KarlssonVärmlandsnäsÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.