Hoppa till huvudinnehållet

Åtalas på nio punkter - ska ha sparkat hund och misshandlat kvinna framför barn

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Foto: Johan Nilsson/TT

Djurplågeri, misshandel, barnfridsbrott och olaga hot - det är några av brotten som en Säfflebo i 25-årsåldern åtalas misstänkt för. Totalt åtalas han på nio åtalspunkter. Några av brotten ska ha skett i Åmål.

Enligt åtalet har mannen begått flera grova brott i Åmål och Säffle: två fall av djurplågeri, misshandel, olaga hot och barnfridsbrott. I slutet av februari i år ska han ha utsatt en hund för lidande genom att ha slagit den i ryggen, höften eller bröstet med ett koppel. Även i början av juni ska han ha utsatt hunden för lidande genom att ha lyft hunden i kopplet och därefter sparkat den. För dessa två gärningar åtalas mannen misstänkt för djurplågeri.

Mannen nekar till brott.

Misshandlade och hotade kvinna

I slutet av juni i år har mannen enligt åtalet också hotat och misshandlat en familjemedlem. Han ska ha utdelat ett slag mot kvinnans arm med öppen hand, och ska dessutom ha hotat henne genom att fälla uttalanden med innebörden att han skulle skada henne. Misshandeln ska också ha bevittnats av ett barn, vilket gör att mannen också åtalas för barnfridsbrott i samband med misshandel och olaga hot. Även här förnekar mannen brott.

Säfflebon åtalas också misstänkt för en rad brott i Åmål. Dessa ska alla ha skett i början av december förra året. Åtalet gäller våldsamt motstånd, grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, samt två fall av ringa narkotikabrott.

Hade skruvmejsel på sig

Enligt åtalet har mannen satt sig till motvärn genom att kränga med kroppen, spänna armarna och sparka med benen för att hindra två poliser när de skulle omhänderta honom. Samtidigt ska han också haft en skruvmejsel på allmän plats. Enligt åtalet bör brottet mot knivlagen bedömas som grovt eftersom han ska ha innehaft skruvmejseln samtidigt som han gått mot poliserna och ställt frågan om de ska slåss - dessutom påverkad av narkotika.

Gällande narkotikan så åtalas han misstänkt för ringa narkotikabrott i två fall. Det ena för att olovligen innehaft 0,77 gram cannabisharts och det andra för att ha använt amfetamin. Detta ska också ha skett samma dag som de andra två brotten.

När det gäller brotten som mannen misstänkts för i Åmål erkänner han ringa narkotikabrott, innehav men kan varken erkänna eller förneka brott i övrigt.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättHotNarkotikabrottSäffleÅmålÅtal

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.