Hoppa till huvudinnehållet

Färgelanda och Mellerud i riskzon för fågelinfluensa – särskilda regler gäller

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Särskilda regler gäller nu för höns och andra fjäderfä i delar av Västra Götaland.
Särskilda regler gäller nu för höns och andra fjäderfä i delar av Västra Götaland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jordbruksverket har beslutat om högriskområde för fågelinfluensa i flera delar av Västra Götaland – däribland Färgelanda och Mellerud.

– Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

De kommuner i Västra Götaland som omfattas av restriktioner och säkerhetsåtgärder för högriskområde är: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

Restriktionerna

För alla som håller fjäderfä och andra fåglar i fångenskap och finns i någon av de berörda kommunerna, så gäller det nu att följa Jordbruksverkets regler för högriskområde. Det innebär bland annat att: fjäderfän ska hållas inomhus, hobbyfåglar ska hållas inhägnade och fåglar ska utfodras och vattnas under tak.

Inga utställningar

Inom högriskområde är det inte heller tillåtet att anordna utställningar, tävlingar eller liknande arrangemang så som marknader med fåglar.

Beslutet gäller från och med den 27 november och tills vidare.

Detta är fågelinfluensa

Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar och som kan sprida sig till tamfåglar. Fågelinfluensa förekommer i Sverige och i Europa hos vilda fåglar. Vilda vattenlevande fåglar, som exempel änder och gäss, kan bära på viruset utan att bli sjuka. De kan sprida smitta till andra känsligare fågelarter som tamhöns. Tänk därför på att inte mata vilda fåglar i närheten av anläggningar med tama fåglar.

Källor: Länsstyrelsen och Jordbruksverket

Artikeltaggar

Djur och naturFågelinfluensaFåglarFärgelandaJordbruksverketMariestadMellerud

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.