Hoppa till huvudinnehållet

Sportbar och restaurang när Hotell Dalsland lever vidare i ny regi

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Jonas Månsson är en av tre delägare som driver vidare Hotell Dalsland, delvis i ny regi. Sportbaren öppnade för ett par veckor sedan och den 1 december öppnar även en restaurang.
Jonas Månsson är en av tre delägare som driver vidare Hotell Dalsland, delvis i ny regi. Sportbaren öppnade för ett par veckor sedan och den 1 december öppnar även en restaurang. Foto: Mattias Modéen
 • Jonas Månsson är en av tre delägare, som tagit över Hotell Dalsland. Det anrika hotellet, som funnits på orten sedan 1906, drivs nu vidare med delvis ett nytt koncept, bland annat med en sportbar.
  Jonas Månsson är en av tre delägare, som tagit över Hotell Dalsland. Det anrika hotellet, som funnits på orten sedan 1906, drivs nu vidare med delvis ett nytt koncept, bla… Foto: Mattias Modéen
 • Baren har varit öppen ett par veckor och på fredag, 1 december slår även restaurangen upp dörrarna. Delägaren Jonas Månsson ser med tillförsikt framtiden an.
  Baren har varit öppen ett par veckor och på fredag, 1 december slår även restaurangen upp dörrarna. Delägaren Jonas Månsson ser med tillförsikt framtiden an. Foto: Mattias Modéen
 • Den 1 december öppnar Hotell Dalsland restaurangdelen.
  Den 1 december öppnar Hotell Dalsland restaurangdelen. Foto: Mattias Modéen
 • Rummen i själva hotellbyggnaden är för företagsgäster, men på sikt kan rummen även komma att öppna för enskilda gäster.
  Rummen i själva hotellbyggnaden är för företagsgäster, men på sikt kan rummen även komma att öppna för enskilda gäster. Foto: Mattias Modéen
 • Här ska det bli en scen med möjlighet till livemusik. Det återstår ännu en del arbete innan öppning, men på fredag ska scenen stå klar.
  Här ska det bli en scen med möjlighet till livemusik. Det återstår ännu en del arbete innan öppning, men på fredag ska scenen stå klar. Foto: Mattias Modéen
 • Valvet i källaren kan bli afterwork-lokal, eller lokal för vinprovning i framtiden.
  Valvet i källaren kan bli afterwork-lokal, eller lokal för vinprovning i framtiden. Foto: Mattias Modéen
 • Nils-Håkon Lie, Jonas Månsson och Daniel Spjuth tog över hotellet i somras. Nu öppnar de både sportbar och restaurang.
  Nils-Håkon Lie, Jonas Månsson och Daniel Spjuth tog över hotellet i somras. Nu öppnar de både sportbar och restaurang. Foto: Marica Månsson
 • Marie-Louise Magnusson i receptionen i samspråk med nyfikna ortsbor.
  Marie-Louise Magnusson i receptionen i samspråk med nyfikna ortsbor. Foto: Mattias Modéen
 • De fristående lägenheterna vid Hotell Dalsland. Beläggningen har enligt de nya ägarna varit bra under sommaren och hösten.
  De fristående lägenheterna vid Hotell Dalsland. Beläggningen har enligt de nya ägarna varit bra under sommaren och hösten. Foto: Privat

Den 1 juni tog trion Jonas Månsson, Daniel Spjuth och Nils Håkon Lie över Hotell Dalsland och blev nya ägare. Nu lever hotellet vidare i ny regi, med delvis nytt koncept.

– Vi öppnade sportbar för ett par veckor sedan och på fredag öppnar vi restaurangen, säger Jonas Månsson.

Hotell Dalsland har funnits i Ed sedan 1909, även om det drivits i lite olika former genom åren, bland annat som pensionat. I modern tid har det dock alltid drivits som lägenhetshotell. Den senaste ägaren drev verksamheten i 20 år, innan den försattes i konkurs i början av året.

Jonas Månsson är en av tre delägare, som tagit över Hotell Dalsland. Det anrika hotellet, som funnits på orten sedan 1906, drivs nu vidare med delvis ett nytt koncept, bland annat med en sportbar.
Jonas Månsson är en av tre delägare, som tagit över Hotell Dalsland. Det anrika hotellet, som funnits på orten sedan 1906, drivs nu vidare med delvis ett nytt koncept, bland annat med en sportbar. Foto: Mattias Modéen

Vill ge det en chans

Men hotellet har aldrig varit stängt. Konkursförvaltaren drev det vidare i några månader i väntan på nya ägare. I våras bestämde sig trion Månsson, Spjuth och Lie för att slå till.

– Vi vill ge det här en chans. Ed behöver ett hotell, säger Jonas Månsson.

Hittills har det gått bra. Beläggningen har varit god under hela sommaren och hösten, berättar Jonas Månsson.

När vintern nu anlänt väntar en del nyheter i verksamheten.

Här ska det bli en scen med möjlighet till livemusik. Det återstår ännu en del arbete innan öppning, men på fredag ska scenen stå klar.
Här ska det bli en scen med möjlighet till livemusik. Det återstår ännu en del arbete innan öppning, men på fredag ska scenen stå klar. Foto: Mattias Modéen

Sportbar och restaurang

Sportbaren öppnade i mitten av november och den 1 december slår restaurangen upp portarna. En livescen med möjligheter till levande musik ska också vara klar till dess.

– Vi har anställt en kock och en receptionist och så kommer jag själv att finnas på plats här, säger Jonas Månsson.

– Det återstår en del jobb de här sista dagarna, men vi kommer att hinna färdigt, lovar han.

Restaurangen kommer att vara öppen får såväl allmänheten som andra gäster. Men julbord, det blir det bara för företagsgäster i år.

– Vi hinner helt enkelt inte med mer, säger Jonas Månsson.

Vilka gäster vänder ni er till?

– Vi vänder oss just nu i första hand till företagsgäster, men vi kommer även att vända oss till andra kunder som till exempel friluftsmänniskor och MC-turister. Vi har fantastiska möjligheter till såväl friluftsliv som motorcykelturer här i Dals-Ed. Jag kör själv motorcykel och tycker att vägarna runt om i Dals-Ed och in på den norska sidan är bland de vackraste som finns att köra på.

Inom kort räknar Jonas Månsson även med att kunna öppna spa-avdelningen, som har varit stängd en tid.

– Tänk dig en dag ute i skogen eller på vägarna, sedan en god bit mat och relax i spa-avdelningen, säger Jonas Månsson drömskt.

Rummen i själva hotellbyggnaden är för företagsgäster, men på sikt kan rummen även komma att öppna för enskilda gäster.
Rummen i själva hotellbyggnaden är för företagsgäster, men på sikt kan rummen även komma att öppna för enskilda gäster. Foto: Mattias Modéen

80 gäster kan bli fler

Hotellet har, precis som tidigare, plats för ett 80-tal gäster i de 31 lägenheter som finns intill huvudbyggnaden. Än så länge är de två våningarna ovanför entréplan i själva hotellet reserverade för företagsgäster, men konceptet kan komma att ändras på sikt.

– Det finns möjligheter att förändra med små åtgärder, så att vi kan ta emot enskilda gäster även i hotelldelen. Det kan i så fall handla om ett 30-tal hotellrum totalt på de båda våningarna, säger Jonas Månsson.

Ytterligare en förändring som ligger i pipeline i själva hotelldelen är att öppna upp valvet i källaren.

– Här vill vi göra plats för exempelvis afterwork och vinprovning, säger Jonas Månsson och visar runt i en stämningsfull lokal med inmurade väggar, bar och dämpad belysning.

Valvet i källaren kan bli afterwork-lokal, eller lokal för vinprovning i framtiden.
Valvet i källaren kan bli afterwork-lokal, eller lokal för vinprovning i framtiden. Foto: Mattias Modéen

Ni har varit i gång i snart ett halvår och gjort en del förändringar. Hur känns det så här långt?

– Det känns bra. Det har såklart varit jättemycket jobb, men det har också varit väldigt roligt. Att större delen av hotellet har varit i ett så pass bra skick har naturligtvis underlättat, men det är ändå saker som behöver göras. Till våren ska vi till exempel renovera fasaden.

Jonas Månsson ser med tillförsikt framtiden an och ser stora möjligheter till ett växande kundunderlag.

– Om ett par veckor fördubblas antalet tågstopp här i Ed. Det kommer att underlätta väldigt mycket för att kunna locka gäster från både Oslo- och Göteborgsregionen. Det tar ett par timmar med tåg till Oslo och runt en och en halv timme till Göteborg. När kommunikationerna blir bättre, så är det någonting vi måste nyttja. Vi ser stora möjligheter till att få fler att vilja upptäcka Dals-Ed.

Artikeltaggar

GöteborgHotellHotell DalslandJonas MånssonOsloRestaurangerTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.