Hoppa till huvudinnehållet

Dalslands litteraturförening årets uppstickare inom besöksnäringen i Dalsland

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Årets uppstickare blev Dalslands litteraturförening, här med verksamhetsledaren Viktor Estby.
Årets uppstickare blev Dalslands litteraturförening, här med verksamhetsledaren Viktor Estby. Foto: Mattias Modéen

Dalslands litteraturförening är årets uppstickare inom besöksnäringen i Dalsland och Swedish Country Living, med verksamhet i Köpmannebro, är årets företag. Pristagarna fick ta emot utmärkelserna i samband med den stora turismdagen i Ed.

Dalslands besöksnäring samlades tidigare i veckan till en stor inspirationsdag på Hotell Dalsland i Ed. På det digra programmet fanns flera olika punkter, bland annat gästade Bianca Brandon-Cox, som tidigare jobbat på Visit Sweden och där bland annat haft rollen att utbilda företag inom svensk besöksnäring i hur man paketerar och marknadsför sig mot såväl svenska som internationella resenärer.

Hon berättade om morgondagens gäster, aktuella trender att dra nytta av och hållbar produktutveckling.

Spänningen låg i luften

Under dagen presenterades även pågående projekt med kopplingar till besöksnäringen i Dalsland och Västsverige, innan det var dags att utse årets besöksnäringsföretag i landskapet. Och det var några kittlande minuter av spänning i luften, innan Visit Dalslands styrelseordförande Britt Bohlin presenterade pristagarna.

Till årets företag 2023 utsågs Swedish Country Living i Köpmannebro, som drivs av paret David och Marie Naraine.

– Alla utmärkelser man får är fantastiska, så även den här, säger Marie Naraine.

Från modebranschen

De kommer båda från modebranschen, men lämnade storstaden Göteborg 2012 för att i stället leva ett helt annat liv på landet i Dalsland.

– Vi köpte ett sommarhus i Köpmannebro, där vi startade ett andelsjordbruk med får. Vi ville återställa marken på gården, så som den en gång var. Det blev så vackert när vi hade renoverat så vi valde att bosätta oss här på heltid, säger David Naraine.

Visit Dalslands styrelseordförande Britt Bohlin, delar ut utmärkelsen till årets företagare inom besöksnäringen i Dalsland 2023, Swedish Country Living, som drivs av David och Marie Naraine i Köpmannebro.
Visit Dalslands styrelseordförande Britt Bohlin, delar ut utmärkelsen till årets företagare inom besöksnäringen i Dalsland 2023, Swedish Country Living, som drivs av David och Marie Naraine i Köpmannebro. Foto: Mattias Modéen

Strandnära turistboende

Sedan några år tillbaka driver de ett strandnära turistboende i anslutning till gården men det var först 2020 som hela konceptet med Swedish Country Living stod färdigt.

– När vi hade renoverat klart gården, funderade vi över vad vi kunde göra för att locka människor till Dalsland. Vi behövde även för vår egen del fler ben att stå på. När man kommer till oss vill vi att man ska få en helhetsupplevelse och få hela bilden av Dalsland, säger Marie Naraine.

Hållbarhet och återbruk

Det speciella med turistboendet är att de arkitektritade stugorna är byggda av återvunnet byggnadsmaterial. Hållbarhet och återbruk speglar allt tänk kring boendet. Till exempel finns ett kretsloppshus med privata badrum, som har ett cirkulärt vattensystem som rengörs genom ett orangeri.

2022 prisades konceptet med utmärkelsen ”Sveriges mest hållbara upplevelse”.

Estby hyllades i motiveringen

Till årets uppstickare inom besöksnäringen i Dalsland utsågs Dalslands litteraturförening som vid prisutdelningen representerades av verksamhetsledaren Viktor Estby. Just Viktor Esby hyllades också i motiveringen: ”Verksamhetsledare Viktor Estbys aldrig sinande entusiasm och idéer bidrar till att utveckla Dalslands kulturliv”.

Motiveringarna

Årets företag: ”Swedish Country Living har tagit hållbarhet och återbruk till en egen nivå. Marie och David Naraine har med utmärkt värdskap och sin unika upplevelse som förenar lyx och enkelhet lockat gäster från hela världen till Dalsland. Swedish Country Living bidrar till att visa att Dalsland är en plats där natur, hållbarhet, stillhet och kvalitet erbjuder besökarna minnen för livet.”

Årets uppstickare: ”Dalslands litteraturförening är en av Dalslands mest aktiva evenemangsarrangörer som med engagemang och kunskap gör läsning och litteratur tillgänglig för alla. Verksamhetsledare Viktor Estbys aldrig sinande entusiasm och idéer bidrar till att utveckla Dalslands kulturliv. Föreningen bidrar till Dalsland som en kulturdestination som lockar fler och nya besökare året runt. Deras initiativ till samarbeten och kreativa lösningar gör dem till Årets Uppstickare 2023.”

Artikeltaggar

BesöksnäringBritt BohlinDalslandGöteborgHotell DalslandHållbarhetKöpmannebroNäringslivTurismUtmärkelserVisit DalslandVisit SwedenÅterbruk

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.