Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Gymnastikföreningens lucia först ut

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
För 50 år sedan skred lucian Ann-Louise Eriksson och hennes tärnor fram på Rösparksskolan.
För 50 år sedan skred lucian Ann-Louise Eriksson och hennes tärnor fram på Rösparksskolan. Foto: PD

Detta är något av vad Provinstidningen skrev om för 10, 25 och 50 år sedan.

2013

Örnäsrestaurangen gick back med 620 000 kronor. I somras drev Åmåls kommun Örnäsrestaurangen. Bland annat lockades det med öl och räkmacka för 100 kronor. Men det blev ingen vidare bra affär för skattebetalarna. När inköp av inventarier räknats bort blev underskottet i driften cirka 186 000 kronor i månaden. ”Nu har vi ett års erfarenhet av restaurangdrift och möjligheter att göra något bättre till nästa år”, säger Håkan Jarnryd på Åmåls kommun.

1998

Snart vatten på Mörtebol. Åmåls ornitologer och miljövänner får en tidig julklapp av länsstyrelsen. Lantbruksenheten har lämnat klartecken för den våtmark som skall nyanläggas på fastigheterna Mörtebol, Höganäs och Knyttkärr. Med andra ord är Mörtebolstjärnets återuppståndelse i faggorna. ”Om allt går som vi tänkt kommer vi att ha vatten i tjärnet till våren”, säger kommunekolog Dan Gunnardo.

1973

Första lucian presenterade sig på torsdagskvällen. Det var Ann-Louise Eriksson som valts till ljusbärarinna av sina kamrater i gymnastikföreningens flickgrupper. Vid en festlighet i Rösparksskolan som samlat många föräldrar och syskon framförde Ann-Louise och hennes tärnor ett litet luciaspel innan det var dags för alla barn att vara med i jullekar.

Artikeltaggar

Dan GunnardoFastigheterHåkan JarnrydLuciaMiljöMörtebolNäringslivRösparksskolanTurismÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.