Hoppa till huvudinnehållet

Alin levde av Åmålsbornas gåvor – så har han det nu: ”Jag mår inte bra”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Alin Magearu från Rumänien har i många år setts utanför ingången till Ica i Åmål. Vart tog han vägen?
Alin Magearu från Rumänien har i många år setts utanför ingången till Ica i Åmål. Vart tog han vägen? Foto: Emma Bäckström

Ett tag satt de utanför var och varannan butik. Nu sitter för det mesta ingen någonstans.

Vart tog Åmåls tiggare vägen?

– Hej, hej...

Dag ut och dag in möttes kunderna vid många matbutiker av samma hälsningsfras. Ibland fanns det säkert igenkänning med i bilden, kanske även vänskap. Men generellt var förhoppningen att och få en klingande eller ännu hellre prasslande slant i koppen.

Från 2014 och flera år framåt besöktes Sverige frekvent av personer kallade EU-migranter. Syftet med Sverigeresorna sades vara att skapa ett bättre liv åt sig själv och sin familj. Företeelsen spred sig snabbt.

Hett debattämne

Våra trakters tiggare kom från Rumänien och merparten var släkt. När någon åkte hem fylldes platsen av en syster, bror, hustru eller andra närstående.

Så rullade det på, alltmedan debatt successivt hettade till på stadshuset: Skulle kommunen införa ett lokalt tiggeriförbud? Svaret på frågan blev nej, men motståndarna fick ändå som de ville – rumänerna försvann utom synhåll.

Vart tog de vägen? Även om familjen Magearu tillbringade mycket tid i Åmål tycks kontakterna med ortsborna med få undantag ha stannat på ytlig nivå.

Härbärget stängde

Inte heller kommunen vet längre hur man kan komma i kontakt med EU-migranterna.

– Det blir nog klurigt, säger Per Lundin, verksamhetschef för arbete och vuxnas lärande.

Han kan bara hänvisa vidare, till Säffle, där rumänerna hade sin nattvila. Bakom arrangemanget stod Centrumkyrkan.

Alin Magearu med Joakim Götborg, pastor vid Centrumkyrkan.
Alin Magearu med Joakim Götborg, pastor vid Centrumkyrkan. Foto: Peter Bäcker

– En del av förklaringen till varför de inte längre återfinns hos er är att det natthärbärge vi bedrev i Säffle upphörde våren 2022 efter sju år, säger pastor Joakim Götborg.

”Enda alternativet”

Två av migranterna, Marian och Alin Magearu, intervjuades vid olika tillfällen av Provinstidningen. Båda berättade om tuffa levnadsförhållanden hemmavid.

– Visst går det att få jobb i Rumänien, men pengarna räcker bara till el och vatten, sa Marian 2015.

Då var han 26 år och tvåbarnsfar. Ena sonen sades behöva dubbel ögonoperation, därav beslutet att resa till Sverige.

– Tiggeri är det enda alternativet att försörja min familj.

Ibland kompletterades kupade händer och papperskopp med småskalig försäljning. Vid jultid kunde det handla om sjungande tomtar. Andra gånger lades det fram handarbeten.

Marian Magearu brukade oftast sitta utanför Coop på Mellanbrogatan eller vid Eurocash. Bilden är från 2015.
Marian Magearu brukade oftast sitta utanför Coop på Mellanbrogatan eller vid Eurocash. Bilden är från 2015. Foto: Andreas Dagström

Huvudprodukten var ändå tidningar, särskilt för Alin Magearu, som hade sin fasta plats utanför Ica. Familjen ville kunna erbjuda Åmålsborna något, menade han.

En annan bild

I brist på bättre kontaktvägar får Facebook duga. Både Marian och Alin har öppna profiler. Frågor skickas, utan att få något svar. Vill de kanske lägga tiden i Sverige bakom sig? Tycker de bara att frågorna är konstiga? Vem vet.

Av männens aktiviteter i social media går det inte heller att utläsa speciellt mycket. Marian uppger visserligen Alicante som nuvarande bostadsort, men statusen kan vara gammal, då det var i Spanien han testade lyckan före Sverige. Tidslinjen domineras annars av videoklipp med romsk musik och bilder av familjen. Två av sönerna har blivit tonåringar. Marian har bytt täckjackan och mössan som han brukade ha på sig under filten utanför Coop mot skjorta och axelväska.

Fick fabriksjobb

Alin verkar å sin sida ha lagt Facebook på is redan innan han lämnade Åmål. Senaste uppdateringen som ligger öppen är en profilbild från sommaren 2021. Fotografiet ser ut att vara tagen i ett sovrum, fullbelamrat av glitter, från tapeter och överkast till klädseln på den okände man Alin poserar ihop med. Kanske sonen? Själv är han avslappnat finklädd och kallar sig Suedezu i efternamn – svensken.

Några veckor efter att frågorna skickades plingar det till i telefonen.

– Salut Andreas.

Alin håller tydligen ändå ett öga på sociala medier.

Vart har du och din familj tagit vägen?

– Jag är i Rumänien, hemma med min fru. Min mamma är i Säffle. Min bror är i Åmål.

Hur har ni det nu för tiden?

– Mår inte bra. Jag fick jobb på fabrik i Rumänien. Hjälp min mor och bror om du ser dem. Tack så mycket.

Åker hem till jul

Mycket riktigt. Efter lång frånvaro har Marian Magearu återvänt och intagit sin brors gamla plats vid Ica.

Planen är att stanna till juldagen.

– Men får jag ihop pengar snabbare, då åker jag hem tidigare.

Marian Magearu har återvänt till Åmål efter lång frånvaro. Syftet är att samla ihop pengar till sin familjs uppehälle hemma i Rumänien.
Marian Magearu har återvänt till Åmål efter lång frånvaro. Syftet är att samla ihop pengar till sin familjs uppehälle hemma i Rumänien. Foto: Andreas Dagström

Att sitta utomhus i minusgrader upp till tolv timmar per dygn och hoppas på välvillighet från förbipasserande är givetvis ingen drömtillvaro. Helst skulle Marian vilja vara kvar hemma hos sin familj:

– Jag tigger för att kunna skicka pengar till dem. Det finns inga jobb för mig i Rumänien. Samma sak för min fru.

Sover på stationen

Marians mor sitter utanför Lidl i Säffle. Under ett bra heldagspass kan de få ihop några hundralappar, sällan över tusen kronor tillsammans, så levnadsstandarden är av nöden låg om det ska bli någonting över till familjen.

Hur bor ni?

– En natt kan vi sova på järnvägsstationen i Åmål, en annan natt på järnvägsstationen i Säffle. Polisen tycker inte det är bra att vi sover ute, men jag vet inte var socialkontoret ligger här.

Marian Magearu saknar härbärget som familjen bodde på i Säffle.
Marian Magearu saknar härbärget som familjen bodde på i Säffle. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

CentrumkyrkanCoopEurocashFacebookIcaJoakim GötborgMänskligtPer LundinRumänienSociala medierSäffleÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.