Hoppa till huvudinnehållet

Linus Johansson spikade igen – glädje i ÅSK efter straffdrama

Publicerad:
Per Bäckström
redaktion@provinstidningen.se
Det blev stort kramkalas kring ÅSK-målvakten Linus Johansson efter matchen.
Det blev stort kramkalas kring ÅSK-målvakten Linus Johansson efter matchen. Foto: Per Bäckström

Linus Johansson såg på fredagskvällen till att ÅSK studsade tillbaka på vinnarspåret.

Efter en fartfylld match som stod 4–4 efter ordinarie tid, följde förlängning och därefter straffar i Åmåls ishall. Där spikade ÅSK-målvakten igen kassen fullständigt, vilket innebar att det räckte med att Jack Olmstead tryckte in sin straff för Åmålsseger.

– Vi får tacka Linus för kvällens seger, kommenterade lagkapten Oscar Svensson efter den turbulenta matchen.

De Åmålsbor och tillresta Karlskogafans som valde att tillbringa kvällen i Åmåls ishall fick uppleva en händelserik fredagsafton. Framför allt fick de se två lag som trampade gasen i botten och anföll frejdigt under en välspelad tillställning. Samtidigt som matchen pågick så eldade bortasupportrarna på stämningen så intensivt att polis tillkallades. Vilket givetvis kändes tråkigt när Karlskoga IK tagit ett positivt initiativ och dessutom sett till att årets supporterresa även denna säsong förärades Dalslandsmetropolen.

Linus Johansson stod för en avgörande insats.
Linus Johansson stod för en avgörande insats. Foto: Per Bäckström

Matchen inleddes annars dråpligt då en oattackerad Karlskogaback på något märkligt sätt lyckades göra självmål istället för att starta ett uppspel. Därefter följde ÅSK upp med ytterligare ett mål genom utmärkte David Kozma, innan Johan Schreiber kunde reducera för karlskogingarna.

Även den andra perioden blev böljande med chanser som avlöste varandra i bägge riktningarna. Karlskoga lyckades hålla krutet torrt och reducerade till 2–2 efter att Casper Hahne i hög fart forcerade in pucken. Sedan ryckte Åmål ifrån till 4–2 efter mål av David Kozma och Viktor Karlsson. Period två avslutades med att Karlskoga kröp lite närmare när Jesper Ahl revanscherade sig något efter det inledande målet i egen bur.

David Kozma tekar för ÅSK mot Lukas Höjer.
David Kozma tekar för ÅSK mot Lukas Höjer. Foto: Per Bäckström

Tredje akten blev målsnålare men tyvärr för ÅSK sköt Sebastian Sääf in 4–4 till Karlskoga IK och värmlänningarna tog steg för steg över matchen som dittills sett ett riktigt starkt och välspelande hemmalag. I förlängningen tog sig Åmål med nöd och näppe igenom spel i numerärt underläge och räddade sig vidare till straffar.

Väl där visade Linus Johansson vilken duktig målvakt han utvecklats till, tog alla tre straffar som slogs emot honom och ÅSK fick bryta den förlustsvit som följt på lagets magnifika serieinledning. Vilket gladde laget och den hyggligt talrika hemmapubliken.

Jonathan Örström och Zac Patrick.
Jonathan Örström och Zac Patrick. Foto: Per Bäckström

Den som såg nöjdast och mest lättad ut var tränare Jonas Möörk:

– Det är alltid skönare att vinna än att förlora.

Han ville inte riktigt kännas vid att ÅSK:s förlustsvit under de senaste matcherna skulle varit någon som helst kris. Även om motgången måste ha kommit som lite av en chock efter den historiskt starka inledningen på serien.

Han konstaterar dock att laget drabbats av en del olyckliga omständigheter den senaste dryga månaden:

– Vi har haft covid och diverse sjukdomar och skador som florerat på flertalet spelare i laget, men nu verkar det som att vi är tillbaka i ett bättre läge igen.

ÅSK-tränaren Jonas Möörk instruerar Isac Nilsson.
ÅSK-tränaren Jonas Möörk instruerar Isac Nilsson. Foto: Per Bäckström

Matchfakta

Hockeytvåan västra C

Åmåls SK – Karlskoga IK 5–4 (2–1, 2–2, 0–1, 0–0, 1–0)

Mål, första perioden: 1–0 (5.52) Pontus Åberg, 2–0 (16.21) David Kozma, 2–1 (17.39) Johan Schreiber.

Andra perioden: 2–2 (24.38) Casper Hahne, 3–2 (25.13) Viktor Karlsson, 4–2 (29.46) David Kozma, 4–3 (30.26) Jesper Ahl.

Tredje perioden: 4–4 (54.43) Sebastian Sääf.

Straffar: 5–4, Jack Olmstead.

Utvisningar, ÅSK: 4x2. KIK: 2x20, 5x2.

Skott: 26–36 (9–7, 10–20, 5–6, 1–3, 1–0)

Domare: David Edvinsson

Publik: 156

Artikeltaggar

Hockeytvåan Västra CIshockeyJonas MöörkKarlskogaKarlskoga IKLinus JohanssonOscar SvenssonÅmålÅmåls SK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.