Hoppa till huvudinnehållet

Kanelvåfflor och loppis ger mersmak – hur smakar den perfekta påskvåfflan?

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Hembygdsföreningens Margareta Nilars och museibesökaren Asta Andersson har slagit sig ner framför utställningen av klassiska julbonader.
Hembygdsföreningens Margareta Nilars och museibesökaren Asta Andersson har slagit sig ner framför utställningen av klassiska julbonader. Foto: Elinor Thuresson

Loppisförsäljningen hade fått lämna Gamla kyrkan och flyttat in på intilliggande hembygdsmuseet. Tillsammans med nystekta kanelvåfflor ledde det till en publikanstormning som gav mersmak. Hembygdsföreningen har redan börjat diskutera påskvåfflor.

Åmåls julmarknad drog ner på antalet tillgängliga utställningsbord för att minska trängseln och i Gamla kyrkan och försäljningstälten prioriterades hantverkarna. Det gav en möjlighet för Åmålsortens hembygdsförening som efter en del funderande och diskussion tog över och valde att bjuda in till julloppis på museet.

Utställningsföremål och montrar var undanstuvade för att göra plats för loppisborden. I kafédelen, en halvtrappa ner, fanns också en utställning av julbonader med information om konstnärerna bakom motiven, bland andra Kurt Nyström.

Med doft av kanel

Den juliga doften av kanel mötte redan i dörren och om det var loppisförsäljningen, den goda stugvärmen eller kanelvåfflorna med lingongrädde som ledde till trängseln får vara osagt, men hembygdsmuseet var fyllt av besökare hela eftermiddagen. Först en bit efter klockan fem började skaran tunna ut.

Ordförande Gerhard Jansson var mycket nöjd med dagen.

Större delen av nedervåningen på hembygdsmuseet hade gjorts om till loppmarknad. Övre våningen är lite väl kall så här års.
Större delen av nedervåningen på hembygdsmuseet hade gjorts om till loppmarknad. Övre våningen är lite väl kall så här års. Foto: Elinor Thuresson

Hembygdsföreningen arbetar för att väcka det lokalhistoriska intresset hos fler och det finns en rad planer för att öka både antalet besökare på museet och aktiva medlemmar i föreningen.

Julloppisen var en del i detta och siktet har redan tagits på ett liknande arrangemang i påsk. Det finns också idéer på påskutställningar som kan intressera unga Åmålsbor. Men frågan är då, hur borde en påskvåffla smaka? Ska den vara guldgul av saffran? Kanske matig med gubbröra? Eller prydd med en liten marsipankyckling?

Artikeltaggar

Gamla kyrkanGerhard JanssonHantverkHistoriaJulJulmarknaderKonstMargareta NilarsNöje/KulturSamhälleUtställningarÅmålÅmåls hembygdsmuseumÅmålsortens Hembygdsförening

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.