Hoppa till huvudinnehållet

Biskopen reder ut julen i sin nya bok: ”Det är inte Kalle Ankas födelsedag”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Biskop Sören Dalevi är aktuell med en ny bok med samlade krönikor på temat jul. Hunden Svante vilar lugnt medan husse tänder första adventsljuset.
Biskop Sören Dalevi är aktuell med en ny bok med samlade krönikor på temat jul. Hunden Svante vilar lugnt medan husse tänder första adventsljuset. Foto: Lena Richardson

Julen har så starka traditioner att den kan kännas tyngande.

Biskop Sören Dalevi vill öppna för en annan upplevelse. Hans nya bok Julens bästa gåva handlar inte om vad man ska ge bort i julklapp.

– Julens budskap är att du duger som du är.

Vid 22-tiden på julafton ska han vara i Domkyrkan för att leda julnattsmässan, som börjar 23.30.

– När man fyller Domkyrkan och alla sjunger blir det ett väldigt tryck. Taket vibrerar! Jag tycker det är härligt. Jag har jobbat åtta jular i sträck, med undantag för pandemin, för då gjorde vi en digital mässa som vi spelade in i förväg, säger han och ser glad ut.

För biskop Sören Dalevi gillar verkligen julen. Det är hans favorithögtid och han tycker att den sammanfattar så mycket av det kristna budskapet.

Glättighet och djup

Med sin nya bok, Julens bästa gåva, vill han påminna om varför vi firar jul.

Boken om julens budskap är en påminnelse om julen bortom klappstress och hets.
Boken om julens budskap är en påminnelse om julen bortom klappstress och hets. Foto: Lena Richardson

– Julen är vår största högtid och alla stora högtider har både glättighet och djup. Det finns bjällerklang, julmust och jultomtar, men det finns också Stilla natt och julevangeliet. Jag vill göra mitt bidrag till varför den här högtiden är stor och jag vill göra det utifrån dels den kristna traditionen, men också utifrån hur olika konstnärer tolkat den, säger han.

Julen i konsten

I krönikorna som samlas i boken utgår han från konstverk, där Jesus födelse skildras. Rembrandt, Gauguin och Giotto, men också Marcus-Gunnar Pettersson finns bland upphovsmännen.

– Den äldsta bilden är från katakomberna, den är 1900 år gammal, och de yngsta är Marcus-Gunnars bilder från 2020, berättar Sören Dalevi.

Utifrån bilderna berättar han både om vad det står i Bibeln om Jesus födelse och om hur berättelsen tolkats genom tiderna.

Jesus föddes av en ogift mor i ett stall och fick sin första säng i en krubba för djur. ”Det finns redan i ursprungsberättelsen en markering mot makten”, säger Sören Dalevi.
Jesus föddes av en ogift mor i ett stall och fick sin första säng i en krubba för djur. ”Det finns redan i ursprungsberättelsen en markering mot makten”, säger Sören Dalevi. Foto: Josefsen, Jon Michael

Han är dock inte den som sätter upp hårda regler kring hur julen ska firas.

– Det som lever utvecklas, konstaterar han och betonar än en gång att det djupa och det glättiga inte behöver utesluta varandra.

Inte Kalles födelsedag

– Jag tycker att julen ska ha bjällerklang, julklappar, glögg och skumtomtar, det är inte fel, men det behöver också finnas ett djup i högtiden och jag vill bidra med det djupet. Alla stora högtider som är folkliga måste ha något för barnen, något för de vuxna, det måste finnas bredd men också djup. Det är inte Kalle Ankas födelsedag, utan det är Jesus födelsedag och det finns ett djupare budskap och det är det jag vill adressera i boken.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om julen?

– Dels tror jag inte man har koll på vad den här berättelsen ville säga i sin grundkontext. Bara en sån sak som att Maria och Josef inte är gifta – i den här kulturen för 2000 år sedan är det en total tabuberättelse egentligen. Och Guds son föds i en krubba. Det är ju ett mattråg för djur. Den här typen av markeringar mot kejsarkulten: att Gud kommer underifrån, från det oväntade hållet, och inte är som Putin eller Erdogan och inte som diktatorerna på den tiden heller. De hade Herodes och Caesar men det var samma galna ledare som idag. Det här är en sorts protestberättelse. Det finns redan i ursprungsberättelsen en markering mot makten.

Julens bästa gåva ges ut av Votum förlag i samarbete med Svenska kyrkan.
Julens bästa gåva ges ut av Votum förlag i samarbete med Svenska kyrkan.

”Julens bästa gåva” handlar alltså inte om bästa julklappstipsen, utan är en stämningshöjande påminnelse om vad som är viktigast i livet, inte bara i juletid.

Bästa budskapet

– Det är så många som lever under ett tryck av att vi duger inte och julens budskap är att ”ja, du duger”. Julens bästa gåva är att den är inte bara till för de fina människorna eller dem som bor i slotten, utan evangeliet kommer underifrån. Julens budskap är att du duger som du är.

Tre bonusfrågor

Biskop Sören Dalevi om...

...sin barndoms jular: ”Vi läste julevangeliet klockan två, sen fikade vi och så var det Kalle Anka. Det var vår tradition. Och så gick vi i julottan dan efter.”

...hur han gör för att inte dras med i julhetsen: ”Man dras ju med. Jag ska vara ärlig och säga att min fru får bära ett stort lass, för jag jobbar jättemycket innan jul”, säger han och tipsar också om att dela upp matlagningen bland dem som ska fira tillsammans. ”Det är ett rookiemisstag att man ska göra allt själv”, säger han, som får köttbullarna på sin lott. ”Hemligheten är att ha i grädde, det tycker jag blir gott.”

...vad han önskar sig i julklapp: ”Jag är inte så mycket behov av prylar. Jag gissar att jag kommer att få kläder, i alla fall av min fru. Och så har jag en kaffekvarn så jag har sagt till mina barn att jag önskar mig kaffebönor jag kan mala.”

Artikeltaggar

Etik och religionGåvorHögtiderJesusJulKalle AnkaKarlstadKarlstads stiftLitteraturMänskligtNöje/KulturSvenska kyrkanSören Dalevi

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.