Hoppa till huvudinnehållet

Henrys släkt har rapporterat in det officiella vädret i över 100 år

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Mellan 2012 och 2024 skötte Henry Svensson väderstationen i Krakstad. Väderstationen ligger 138 meter över havet med fin utsikt över Svansjöarna nere i Svanskog. ”Ofta kan det vara tio grader varmare här uppe jämfört med nere vid sjön, så här är det sällan kallt. Men däremot, när det är lågtryck, så får vi mer snö här uppe än där nere”, säger Henry Svensson.
Mellan 2012 och 2024 skötte Henry Svensson väderstationen i Krakstad. Väderstationen ligger 138 meter över havet med fin utsikt över Svansjöarna nere i Svanskog. ”Ofta kan det vara tio grader varmare här uppe jämfört med nere vid sjön, så här är det sällan kallt. Men däremot, när det är lågtryck, så får vi mer snö här uppe än där nere”, säger Henry Svensson. Foto: Fredrik Tacacho

Sedan starten 1912 har SMHI:s mätstation i Krakstad skötts av samma släkt. En i släktledet är Henry Svensson som vid årsskiftet lämnade över stafettpinnen till en yngre släkting.

– Växlingarna i vädret är väldigt intressanta, säger Henry Svensson.

Solen står lågt på himlen när Henry Svensson följer den uppskottade stigen fram till den manuella klimatstationen på tomten, bara några meter från huset i Krakstad utanför Svanskog. För några dagar sedan, den 21 januari, var snömängden 65 centimeter – bara en centimeter från vinterns högsta notering den 4 januari – men snötäcket har sjunkit ihop de senaste dagarna i tövädret och morgonens mätning visade på 43 centimeter.

Det var bland annat snödjupet han rapporterade in till SMHI under sina år som väderobservatör. Men sedan årsskiftet har han gått i ”pension” och lämnat över uppdraget till en yngre släkting som bor i närheten.

– Jag tyckte att det var lite jobbigt att gå upp klockan sju varje morgon och skotta snö till exempel, så därför slutade jag, säger Henry Svensson.

Vid sidan av SMHI:s automatiska väderstationer finns det manuella klimatstationer runt om i landet med mätningar en till två gånger per dygn. Från Krakstad, som är en nederbördsstation, rapporteras nederbörd, snödjup, åska, dimma och norrsken en gång per dygn. Arbetet som väderobservatör är inte särskilt tidsödande men det kräver disciplin. Varje morgon klockan sju, eller åtta sommartid, ska uppgifterna rapporteras in till SMHI.

Henrys morfar var först ut

De manuella väderobservationerna i Krakstad började redan 1912 då Henrys morfar, nämndemannen Anders Petter Johannesson, åtog sig uppdraget från SMHI.

– Sedan har det gått i samma släkt hela tiden, säger Henry Svensson.

100 år efter starten, 2012, tog han själv över uppdraget.

– Jag fick frågan om jag ville ta över och tyckte att det lät roligt. Jag har alltid varit intresserad av väder, det har jag med mig sedan barndomen. Förr jobbade jag i skogen och då var vi väldigt beroende av vädret, därför har det väl hängt i. Det var först på 30- 40-talet, när radion kom som man började lyssna på väderleksrapporten. Innan det observerade de ju själva väder och då byggde det på gammal erfarenhet.

Väderstationen ligger avskilt, på höjderna utanför Svanskog. ”När man bor så här uppmärksammar man vädret mycket mer än om man bor i stan”, säger Henry Svensson.
Väderstationen ligger avskilt, på höjderna utanför Svanskog. ”När man bor så här uppmärksammar man vädret mycket mer än om man bor i stan”, säger Henry Svensson. Foto: Fredrik Tacacho

Även om det officiella uppdraget gentemot SMHI är avslutat för Henrys del har han fortsatt föra väderstatistik för eget bruk. Varje dag fyller han i väderobservationerna i ett block som ligger i köket.

– I och med att jag är intresserad fortsätter jag att fylla i, även om jag har slutat att rapportera.

Och 88-åringen säger sig ha märkt tydliga förändringar i klimatet under sin livstid.

– Det var ordentliga vintrar när jag var ung. Och för fyra år sedan, 2020, var det inte någon snö under hela januari. Det var flera vintrar de åren då det var väldigt lite snö. Men nu i år har det ju vänt, det är nästan som en gammaldags vinter igen.

Extremvädret gör sig också påmint allt oftare. Vid det kraftiga regnvädret i augusti förra året föll det 87 millimeter på tre dygn i Krakstad, varav 60 millimeter kom på ett dygn.

– Det innebär att det kom 87 liter per kvadratmeter och en kvadratmeter är inte så stort. Det blir enorma mängder. Då fördärvades många av vägarna här omkring.

”Om Anders slaskar skall julen braska” är ett välkänt talesätt när det gäller vädret, men det finns fler så kallade ”märkesdagar” när det gäller att förutspå vädret, säger Henry Svensson. ”9 mars kallas 40 martyrer. Sådant väder som det var då skulle det bli i 40 dagar sedan. Något låg det i det för om det placerades sig ett högtryck vid den tiden brukade det ligga kvar väldigt länge”, säger han.
”Om Anders slaskar skall julen braska” är ett välkänt talesätt när det gäller vädret, men det finns fler så kallade ”märkesdagar” när det gäller att förutspå vädret, säger Henry Svensson. ”9 mars kallas 40 martyrer. Sådant väder som det var då skulle det bli i 40 dagar sedan. Något låg det i det för om det placerades sig ett högtryck vid den tiden brukade det ligga kvar väldigt länge”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Även om Henry Svensson har avslutat det officiella uppdraget som väderobservatör fortsätter han att föra statistik på egen hand.
Även om Henry Svensson har avslutat det officiella uppdraget som väderobservatör fortsätter han att föra statistik på egen hand. Foto: Fredrik Tacacho

Nederbördsstation

Väderstationen i Krakstad är en av SMHI:s manuella nederbördsstationer.

En sådan observationsplats behöver uppfylla SMHI:s meteorologiska krav. Detta innebär bland annat att mätplatsen inte får påverkas av att hus eller träd står för nära.

Arbetet går ut på att dagligen kl 07.00 (08.00 sommartid) utföra snödjupsmätning och nederbördsmätning samt att digitalt rapportera in observationen till SMHI. Nederbördsmätaren består av en stolpe och på toppen av denna monteras ett vindskydd. I detta vindskydd placerar man sedan en nederbördskanna.

Uppgifterna ska också journalföras i en egen dagbok.

Artikeltaggar

NederbördSMHISnöSolSvaneholmVindVäder

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.