Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsindustri vill bygga ut – drömmer om nytt trevåningshus mellan gamla längor

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmålsföretaget Parsteel har som vision att bygga ut sina lokaler på Forsbrogatan. Vd Caroline Carlsson och försäljningschef Christer Lundqvist är spända på att se vilka anbud fastighetsägaren Åkab fått in.
Åmålsföretaget Parsteel har som vision att bygga ut sina lokaler på Forsbrogatan. Vd Caroline Carlsson och försäljningschef Christer Lundqvist är spända på att se vilka anbud fastighetsägaren Åkab fått in. Foto: Andreas Dagström

Legotillverkaren Parsteel AB med säte i Åmål har som vision att bygga ihop sina två befintliga längor med ett nytt trevåningshus. Detta sedan företaget blivit allt för trångbott.

– Utbyggnaden skulle innebära en förbättring, en satsning framåt, säger vd Caroline Carlsson.

Utvändigt sett ger industrifastigheterna vid korsningen Forsbrogatan – Strömstadsvägen ett stillsamt intryck, lite som att tiden stannat någonstans i skarven mellan 1970- och 1980-talen. Men på båda sidorna av vägen bollas spännande utvecklingsplaner. Sem fick nyligen klartecken att inreda och ta i bruk fjärde våningsplanet i sin huvudbyggnad och inom kort hoppas även grannen Parsteel få till stånd en överenskommelse med hyresvärden Åkab.

Har vuxit

Drömmen är att bygga ihop Parsteels två befintliga längor med ett nytt trevåningshus. På så vis hoppas man motverka den trångboddhet som gav sig till känna redan när företaget bildades för fyra år sedan, genom sammanslagning av Nilssons Plåtindustri AB och Åmåls Stålkonstruktioner AB, Åsab.

Parsteel bildades genom sammanslagning av Åmåls Stålkonstruktioner AB och Nilssons Plåtindustri AB.
Parsteel bildades genom sammanslagning av Åmåls Stålkonstruktioner AB och Nilssons Plåtindustri AB. Foto: Andreas Dagström

Då hade bolagen cirka 40 anställda ihop. Nu är de 50, så behovet av mer golvyta har aldrig varit större. Särskilt som ambitionen är att växa ännu mer.

– Utbyggnaden skulle innebära en förbättring, en satsning framåt, säger vd Caroline Carlsson.

Finns skiss

Konstruktiv dialog angående eventuell utbyggnad har förts under ett par år mellan Parsteel och hyresvärden Åkab. Så när företaget frågade om de fick låta en arkitekt skissa på projektet, gav fastighetsbolaget tummen upp.

Ritningen innehåller kontor, lunchutrymme och omklädningsrum. Ett förslag som Åkab har lagt ut på anbud. Resultatet presenteras under kommande veckor. Först då vet Parsteel om företagets vision kan bli verklighet. Men grundinställningen är optimistisk, då arkitektfirmans skissade kalkyl ser överkomlig ut.

– I nuläget har vi fyra ställen där personalen äter. Det är tråkigt och tar bort gemenskapen lite, säger Caroline Carlsson, som inte vill bygga upp några falska förhoppningar och därför betonar att byggplanen fortfarande befinner sig i ett tidigt och osäkert skede.

Vd Caroline Carlsson och försäljningschef Christer Lundqvist står mitt på den plats där nybygget är tänkt att resas.
Vd Caroline Carlsson och försäljningschef Christer Lundqvist står mitt på den plats där nybygget är tänkt att resas. Foto: Andreas Dagström

Eftersom Åkab äger fastigheten bekostas en eventuell utbyggnad genom höjd och utökad kvadratmeterhyra.

Bakom ritningen står Klara arkitekter i Karlstad. På deras långa meritlista finns bland annat ombyggnaden av Tösse skola.

Påverkas av andra

Parsteels kärnverksamhet är svetsning samt ämnes- och komponentframtagning. Företaget sågar, laserskär, bockar, svarvar och fräser fram delar, som ofta sätts samman till en komplett produkt.

– Trappor och ramper gör vi mycket av, säger Caroline Carlsson. Vi gör en del åt Moelven.

Sammanslagningen av Åsab och tidigare Säfflebaserade Nilssons Plåtindustri har inneburit stärkt konkurrenskraft.

Caroline Carlsson har bott i Åmål men återvände för ett och ett halvt år sedan till hemkommunen Säffle, där hon byggt hus.
Caroline Carlsson har bott i Åmål men återvände för ett och ett halvt år sedan till hemkommunen Säffle, där hon byggt hus. Foto: Andreas Dagström

Hur går bolaget generellt?

– Just precis nu är det lite tyngre. Vi gör en del åt byggbranschen och påverkas av stiltjen som råder där. Vi tror och hoppas att byggandet kommer igång snart igen. Det syns inte än, men tongångarna är mer positiva i branschen, säger Caroline Carlsson, som tog över vd-stolen på Parsteel förra sommaren.

– Vi har att göra även om byggbranschen går trögare än vanligt. Vi arbetar också med nykundsbearbetning. Det har inte gett något än, men arbetssättet är helt nytt. Tidigare har det oftast varit beställare som sökt upp oss.

34-åriga Caroline Carlsson växte upp på bondgård utanför Säffle och blev tidigt intresserad av att greja med saker, inte minst bilar. Hon gick Herrgårdsgymnasiets fordonsprogram och drömde om att bli tävlingsmekaniker i rally – en dröm som sedermera blev sann. Under något år jobbade Caroline Carlsson inom rallysporten, men till Parsteel kom hon närmast från Brandt Bilar och en tjänst som servicemarknadschef.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrott, lag och rättBränderFastigheterFotbollKarlstadParsteel ABSemSportTösseÅkabÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.