Hoppa till huvudinnehållet

Gamla och nya elever spanade in Tösses nya skola: ”Blivit ett väldigt lyft”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Förskoleklasseleven Molly Magnusson var ivrig att visa sin skola för pappa Erik Magnusson, som också gått på skolan.
Förskoleklasseleven Molly Magnusson var ivrig att visa sin skola för pappa Erik Magnusson, som också gått på skolan. Foto: Fredrik Tacacho

Intresset för Tösse skolas ny- och ombyggnation var stort när skolan på onsdagen bjöd in till öppet hus – inte minst syntes många kommande och tidigare elever.

– Gamla delen känner man igen, men det känns som en ny skola nu efter renoveringen, säger Erik Magnusson som gick på skolan för 25 år sedan.

– Kom nu pappa, vi ska gå den här vägen och kolla på biblioteket.

Molly Magnusson, som går i förskoleklass på Tösse skola, var en av många elever som var ivriga att visa sin skola för sina föräldrar. I det här fallet pappa Erik Magnusson som själv gick på skolan för 25 år sedan, konstaterade han efter en kort betänketid.

– Tiden går, säger han.

Han besökte även skolan på den öppningsvisning dit elever och anhöriga bjöds in för ett knappt år sedan.

– Det var välbehövligt med en renovering. Det var ju trångt för eleverna innan, säger han.

Var elever vid nybygget

För andra besökare hade det passerat ännu fler år sedan deras egen skolgång i lokalerna. De forna klasskamraterna Rolf Karlsson, Karl-Erik Höög och Thord Josefsson var några av de första eleverna som flyttade in i den då nybyggda centralskolan i Tösse 1955, berättade de.

De tidigare Tösseeleverna Thord Josefsson, Karl-Erik Höög och Rolf Karlsson kände sig hemma i den gamla skoldelen. De saknade dock målningen av Ragnar Hult som tidigare hängde i trapphuset.
De tidigare Tösseeleverna Thord Josefsson, Karl-Erik Höög och Rolf Karlsson kände sig hemma i den gamla skoldelen. De saknade dock målningen av Ragnar Hult som tidigare hängde i trapphuset. Foto: Fredrik Tacacho

Innan den nya skolan stod klar gick eleverna i ett antal folkskolor ute på landsbygden, som i Tydje, Slädekärr, Sotebyn och Sörbodane till exempel. De tidigare klasskamraterna minns hur de under en övergångsperiod hade undervisningen i församlingshemmet i Tösse.

– Vi gick där i ettan. Sedan, när vi hade börjat i den nya skolan, minns jag att man tyckte att det var så långt att gå till kyrkan på avslutningen. När vi satt i församlingshemmet var det ju så nära, säger Karl-Erik Höög.

Tidigare kollega

Det blev många kära återseenden när Tösse skola öppnade upp för allmänheten. I ett av klassrummen sprang den tidigare läraren Annica Höög på sin tidigare kollega Kate Jörgensen.

– Jag började jobba här 1977 och sedan var jag kvar till 2007 så det blev 30 år här, säger Annica Höög.

Hon har trångboddheten i den gamla skolan i färskt minne och gläds nu över eleverna och lärarnas uppdaterade skolmiljö.

– Det har blivit ett väldigt lyft. Väldigt roligt att se, säger hon.

Mikaela Stenegren, lärare i förskoleklassen, och lärarstudenten Ida Öberg fick många besök under onsdagskvällen.
Mikaela Stenegren, lärare i förskoleklassen, och lärarstudenten Ida Öberg fick många besök under onsdagskvällen. Foto: Fredrik Tacacho

Även den yngre generationen var på plats. Många blivande förskoleklasselever passade på att bekanta sig med skolan och hälsa på lärarna.

– Det flyter på bra. Vi har träffat många nya elever, säger Mikaela Stenegren, lärare i förskoleklassen.

”Fint och fräscht”

Tillsammans med lärarstudenten Ida Öberg, som för tillfället har praktik i förskoleklassen, tog hon emot gamla, nuvarande och kommande elever i klassrummet.

– Många säger att det är väldigt fint och fräscht i de nya lokalerna, säger Mikaela Stenegren.

En visning av den nya skolan har varit efterlängtad för många i Tösse, säger läraren Kate Jörgensen.

– Det är många som har frågat om det ska bli någon visning för allmänheten, säger hon.

Andraklassarna Arvid Strand, Nils Bark och tredjeklassaren Emil Bark var inte sena på att visa sin skola. Här står de precis där den gamla skoldelen möter den nya.
Andraklassarna Arvid Strand, Nils Bark och tredjeklassaren Emil Bark var inte sena på att visa sin skola. Här står de precis där den gamla skoldelen möter den nya. Foto: Fredrik Tacacho
Intresset var stort när Tösse skola på onsdagskvällen bjöd in till öppet hus.
Intresset var stort när Tösse skola på onsdagskvällen bjöd in till öppet hus. Foto: Fredrik Tacacho
Klass 2 visade sina framtida yrkesambitioner.
Klass 2 visade sina framtida yrkesambitioner. Foto: Fredrik Tacacho
Den nya matsalen.
Den nya matsalen. Foto: Fredrik Tacacho
På Stjärnans fritids, som är inhyst i skolan, var det full aktivitet. Emil Bark (till vänster) visar sitt lutande torn för fritidskompisarna Moa Isaksson, Arvid Isaksson och Nils Bark.
På Stjärnans fritids, som är inhyst i skolan, var det full aktivitet. Emil Bark (till vänster) visar sitt lutande torn för fritidskompisarna Moa Isaksson, Arvid Isaksson och Nils Bark. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

LärareRenoveringarSkola och utbildningSkolorTydjeTösseTösse skolaUndervisning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.