Hoppa till huvudinnehållet

Psykiatrin stänger vårdavdelning för unga – hänvisar till Göteborg eller Borås

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Barn- och ungdomspsykiatrins avdelning på Näl har stängts./ARKIVBILD
Barn- och ungdomspsykiatrins avdelning på Näl har stängts./ARKIVBILD Foto: Ove Rydh

Bup-patienter i Dalsland som behöver vård en längre tid, hänvisas från och med i måndags till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg eller till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Brist på specialistläkare leder till att Nu-sjukvårdens barn- och ungdomspsykiatri, bup, tvingas stänga avdelning 28 på sjukhuset. Patienter som behöver heldygnsvård kommer i stället vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset eller Södra Älvsborgs sjukhus.

Detta började gälla i måndags, den 5 februari.

Avdelning stängs

Barn- och ungdomspsykiatrins avdelning på Näl har haft plats för sex patienter och bedrev heldygnsvård, alltså inläggning på sjukhus, för barn och ungdomar upp till 18 år. Det handlar om olika svåra psykiatriska tillstånd, där patienterna behöver tillgång till specialistläkare dygnet runt.

Men läkarbristen inom barn- och ungdomspsykiatrin gör nu att avdelningen tvingas stänga.

”Oerhört smärtsamt”

− Det känns oerhört smärtsamt att vi måste stänga avdelningen och jag förstår att detta kan väcka stor oro hos våra patienter och deras närstående. För att kunna bedriva en patientsäker vård måste vi ha specialistläkare och därför är jag tacksam för att vi kan erbjuda våra patienter heldygnsvård på andra sjukhus i regionen, säger Lars Ahngnell, verksamhetschef för BUP i NU-sjukvården i ett pressmeddelande.

Nu-sjukvården kommer fortsatt göra akuta bedömningar dagtid och patienter som är i behov av heldygnsvård kommer vårdas på Sahlgrenska eller Södra Älvsborgs sjukhus.

Enligt pressmeddelandet pågår nu ett arbete med att ta fram långsiktiga lösningar för heldygnsvården i Västra Götalandsregionen.

Heldygnsvård

Vård som ges dygnet runt på en sluten avdelning för psykiatrisk vård kallas för heldygnsvård, ibland förkortat till HDV. Heldygnsvården är i första hand frivillig.

Artikeltaggar

Barn- och ungdomspsykiatriNU-sjukvårdenNälPsykisk ohälsaSahlgrenska UniversitetssjukhusetSjukhusVårdVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.