Hoppa till huvudinnehållet

Lokala näringslivet bjöds in till säkerhetskväll: ”Ganska lugnt i Åmål just nu”

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Kommunpolis Peter Torstensson och Transformator-Tekniks vd Thomas Strömvall samtalade om det lokala brottsläget. Peter Torstensson förhörde sig bland annat om att Åmålsindustrin är väl försedd med larm, kamera och bra belysning. Något som han ser som ett bra recept för ökad säkerhet.
Kommunpolis Peter Torstensson och Transformator-Tekniks vd Thomas Strömvall samtalade om det lokala brottsläget. Peter Torstensson förhörde sig bland annat om att Åmålsindustrin är väl försedd med larm, kamera och bra belysning. Något som han ser som ett bra recept för ökad säkerhet. Foto: Elinor Thuresson

Teknik och tjänster av olika slag för att öka säkerheten förevisades på torsdagskvällen i Åmåls stadshotells festsal.

Åmåls kommun bjöd in det lokala näringslivet till en särskild säkerhetskväll.

– Det är ganska lugnt i Åmål just nu vad gäller företagsbrott, säger kommunpolis Peter Torstensson som var på plats.

Ökad trygghet är en av punkterna som Åmåls företagare har lyft som viktig i Svenskt Näringslivs enkät när den årliga rankningen av kommunernas företagsklimat görs och på torsdagskvällen gjorde Åmåls kommun en ny satsning genom att bjuda in det lokala näringslivet i Dalsland till en säkerhetskväll på Åmåls stadshotell.

Programmet bestod av en minimässa i hotellets festsal där olika företag i säkerhetsbranschen visade vad de hade att erbjuda i form av exempelvis personlarm, slagtåliga glasrutor och övervakningstjänster. Arrangören Åmåls kommun hade en egen monter där bland andra säkerhetsstrateg och näringslivsenhet var på plats.

Tidigt på kvällen var det förhållandevis lugnt bland utställningsborden, vilket gav Fredrik Jansson, säljare på Securitas i Värmland och norra Dalsland, goda möjligheter att mingla.

– Det har varit bra här, framför allt att det är så många bra utställare att knyta kontakter med. Många av de andra här är leverantörer till oss, säger han.

Åmåls kommun bjöd in lokala näringslivet till en säkerhetskväll med mässa och föredrag.
Åmåls kommun bjöd in lokala näringslivet till en säkerhetskväll med mässa och föredrag. Foto: Elinor Thuresson

Lokalt jobbar ett 30-tal personer på Securitas, i ett område som sträcker sig över Säffle, Årjäng och nästan hela Dalsland.

Framför sig på bordet hade han och kollegan Peter Rapinoja bland annat en larmväska, med portabel och trådlös teknik.

– Det är till exempel för om det fasta larmet går sönder, så står inte kunden bara där utan kan snabbt få upp det här. Eller vid ombyggnationer eller byggen. Den här utrustningen kan även väktaren komma ut och sätta upp tillfälligt. Det är en vanlig lösning, säger Fredrik Jansson.

Sommar är högsäsong

Ett gäng från Melleruds kommun var på besök på säkerhetskvällen och även kommunalrådet Michael Karlsson (M) var en av politikerna som sågs mingla bland besökarna.

Peter Rapinoja och Fredrik Jansson från Securitas tyckte det var en bra mässa, bland annat för att de kunde knyta kontakter med de andra utställarna.
Peter Rapinoja och Fredrik Jansson från Securitas tyckte det var en bra mässa, bland annat för att de kunde knyta kontakter med de andra utställarna. Foto: Elinor Thuresson

Utställningen följdes av en föreläsning där Susann Haggren från Svenskt Näringsliv föreläste om bedrägeribrott mot företag. Thomas Strömvall, vd på Åmålsindustrin Transformator-Teknik, ser en uppgång i phishingmejl varje sommar där bedragare försöker lura till sig pengar med falska fakturor i semestertider. Men än så länge har det gått bra och företaget har inte blivit av med några pengar.

– Det är ganska lugnt just nu vad gäller företagsbrott, säger kommunpolis Peter Torstensson.

De vanligaste typerna av brott som de lokala företagen utsätts för, säger han är inbrottsstöld, fakturabedrägeri, dieselstölder och ringa stöld, det som tidigare hette snatteri. Exempelvis snatterierna har gått ner kraftigt i polisstatistiken.

– Men anmäls brotten inte är det svårt. Då kan man få intrycket att det inte händer nåt.

Även skadegörelsen har gått ner kraftigt och där tror Peter Torstensson att kommunens satsning på ordningsvakter har haft stor effekt.

Även gäster från Mellerud sågs på utställningsgolvet.
Även gäster från Mellerud sågs på utställningsgolvet. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDalslandMässorNäringslivPeter TorstenssonSecuritasStölderSvenskt NäringslivÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.