Hoppa till huvudinnehållet

Ord står mot ord vid fällning av kommunens träd: ”Man känner sig rätt liten”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Paret som anklagas för att ha fällt träd på skyddad kommunal mark utan lov vill helst vara anonyma, därav bildbeskärningen.
Paret som anklagas för att ha fällt träd på skyddad kommunal mark utan lov vill helst vara anonyma, därav bildbeskärningen. Foto: Andreas Dagström

Fastighetsägarna, vi kan kalla dem Bengt och Birgitta, fick muntligen godkänt att fälla några träd som tillhör Åmåls kommun. Efteråt straffades nedtagningarna med 130 000 kronor i vite. Märkligt, anser paret, som dels ställer sig frågande till kommunens motivering, dels undrar varför ingen tjänsteperson, trots flera kontakter i ärendet, berättade att marken i fråga är skyddad.

– Man känner sig rätt liten i den här situationen. Vi har aldrig varit med om någonting liknande, säger fastighetsägarna som vill vara anonyma och därför kallas Bengt och Birgitta.

De bor på landet utanför Åmål, ett stenkast från Vänern. Men så värst mycket till sjöutsikt har de inte. Tallar täcker större delen av sluttningen ner mot stranden. Att 20 träd tagits bort går knappast att utläsa, särskilt när snön döljer stubbarna.

Åmålsbo fällde träd på kommunens mark – tvingas betala 130 000 kronor

Synintrycket komplicerar bilden av kommunens skriftliga motivering till varför Bengt och Birgitta ska betala 130 000 kronor i vite. Bygg- och miljönämnden menar att paret tagit sig friheter och bättrat sin utsikt, efter att muntligen fått lov att ta bort några försvagade träd.

– Vi skulle aldrig ha fått något godkännande från början, säger Bengt och syftar på att hela området är naturskyddat med klassificeringen N2:

– Man får inte ens bryta en gren här.

Hela området där huset ligger har N2-klass, vilket innebär att det ska mycket till för att fälla träd.
Hela området där huset ligger har N2-klass, vilket innebär att det ska mycket till för att fälla träd. Foto: Andreas Dagström

Fel oavsett antal

Fastighetsägarna anser att åtminstone någon av tjänstemännen de varit i kontakt med borde ha informerat om rådande förhållanden. Utöver muntlig kontakt har även mejl skickats mellan parterna. Ingenstans nämns N2-statusen.

Det är visserligen inte förbjudet att fälla träd på området, men före motorsågen dras igång krävs formella marklov och startbesked.

– Ingen sa något om det till oss, säger Bengt. Vi tycker, oavsett hur många träd som fällts, att fel har begåtts från kommunens sida också.

Ville minska fallrisken

Första kontakten togs i slutet av förra sommaren. En ledning hade nyligen grävts ner i anslutning till Bengt och Birgittas hus, vilket medfört att vissa träd fått rötterna kapade. För att minska fallrisken frågade paret kommunen om de fick ta ner några träd, samt lite sly, och ska då ha fått ett muntligt godkännande av tjänsteman.

Ärendet avhandlades även i mejlkommunikation med den ansvariga förvaltningen.

Inte heller av den elektroniska kommunikationen med kommunen framgår något om markområdets skyddsstatus.
Inte heller av den elektroniska kommunikationen med kommunen framgår något om markområdets skyddsstatus. Foto: Andreas Dagström

”Hur har ni fått lov”

På höstkanten verkställdes så fällningen. Sammanlagt 20 träd togs bort, i huvudsak längs en tunn tarm som skiljer Bengt och Birgittas hus från grannen. Dungen direkt ut mot sjön rördes knappt.

Paret trodde att allt var i sin ordning – tills två kommunala tjänstemän dök upp. I motsats till kollegan som gett klartecken per telefon visste duon att platsen har N2-status och ogillade uppenbarligen vad de fick se.

– Hur har ni fått lov till det här?! frågade de, minns Birgitta, som var ensam hemma vid tillfället.

Ett ärende om föreläggande inleddes. Bengt sökte kontakt med den tjänsteman han fått klartecken av, men denne var då på semester.

Ska inte döma i tvister

Så småningom ringde tjänstemannen upp och ska då ha beklagat att han inte kände till att området är naturskyddat. Paret tar det som ett erkännande på felaktig hantering från kommunens sida. Samtidigt väger ett telefonsamtal lätt mot konkreta förhållande: 20 träd har bevisligen fällts utan skriftligt godkännande. För detta ska Bengt och Birgitta betala 130 000 kronor i vite, om inte deras överklagande vinner gehör.

Handlingen ligger nu hos länsstyrelsen för beslut.

Utsikten mot sjön har inte förbättrats nämnvärt av trädfällningen, menar fastighetsägarna.
Utsikten mot sjön har inte förbättrats nämnvärt av trädfällningen, menar fastighetsägarna. Foto: Andreas Dagström

Kommunen hänvisar frågor till bygg- och miljönämndens ordförande Gunnar Jansson (M).

Hur ställer ni er till påståendet att kommunen bär en del i skulden, då ingen av tjänstepersonerna ska ha informerat angående områdets N2-status?

– Det enda vi i nämnden kan ta ställning till är beslutsunderlaget vi har framför oss, och det begicks ett brott mot gällande detaljplan när träden fälldes, säger Gunnar Jansson.

I övrigt vill han avvakta länsstyrelsens beslut.

– Här står ord mot ord. Vi är inte en instans som ska döma i tvister. Det vi kan ta hänsyn till är själva handlingen.

Artikeltaggar

BeslutBrottBrott, lag och rättDetaljplanerGunnar JanssonTallarVänernÅmålÅmåls kommunÖverklaganden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.