Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls djurpark JO-anmäler länsstyrelsen – anses ha överskridit sina befogenheter

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmåls djurpark har anmält länsstyrelsens hantering av parken till Justitieombudsmannen.
Åmåls djurpark har anmält länsstyrelsens hantering av parken till Justitieombudsmannen. Foto: Jessica Gow

Turerna kring Åmåls djurpark har nått riksdagen. Detta sedan parken anmält länsstyrelsen till Justitieombudsmannen.

Anmälningen inleds med själva anklagelsen:

”Jag anser att tjänstemännen på länsstyrelsen överskridit sina befogenheter och brustit i sitt tjänsteutövande vid behandling av Åmåls djurpark.”

Som exempel framhålls det föreläggande med vite länsstyrelsen nyligen beslutade om. Denna lista ska, enligt djurparken, bland annat innehålla åtgärder för redan avyttrade djur.

Vidare framhålls att tre legitimerade veterinärer kontrollerat och besiktigat verksamheten under åren och inte haft någon anmärkning på djurhållning eller skötsel.

”Hur länsstyrelsens tjänstemän kan underkänna och bortse från dessa yrkesmäns kunskap och själva avse sig vara bättre att bedöma djurhållning får sättas upp på byråkraternas konto. Högst anmärkningsvärt!!!”

Parken vill även slippa betala för djurskyddskontroller, sammanlagt 9100 kronor. Som skäl framhålls dels att kontrollerna borde ingå i tjänstepersonernas ordinarie arbetsuppgifter, dels att djurparksföreningen för närvarande inte existerar och därmed inte heller finns kvar som betalningsmottagare.

Anmälningen inkom till riksdagens ombudsmannaexpedition på fredagen.

Efter länsstyrelsens beslut om föreläggande vite ska djurparken upphöra med verksamheten senast i slutet av denna månad.

Läs också

Artikeltaggar

AnmälningarDjur och naturDjurhållningDjurparkerJustitieombudsmannenÅmålÅmåls djurpark

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.