Hoppa till huvudinnehållet

Majblomster ”Årets kallblod” – andra raka titeln för stall Rabatt

Publicerad:
Björn Martinsson
redaktion@dalslanningen.se
Med rekordtiden i Norge och en rad andra meriter under 2023 var Iia Abenius och teamet i stall Rabatt hoppfulla inför galan. ”Men inget är säkert förrän man är där. Vi är jätteglada”, säger Iia Abenius.
Med rekordtiden i Norge och en rad andra meriter under 2023 var Iia Abenius och teamet i stall Rabatt hoppfulla inför galan. ”Men inget är säkert förrän man är där. Vi är jätteglada”, säger Iia Abenius. Foto: Privat

Stjärnblomster förra året och Majblomster i år. För andra året i rad tog stall Rabatt hem titeln ”Årets kallblod” på den stora travgalan.

– Vi är jätteglada, säger Iia Abenius, en av delägarna.

Det var travgala och baluns i Göteborg på fredagskvällen, dagen innan tävlingarna och V75 på Åby. Hela registret av olika kategorier skulle få sina vinnare denna fredagskväll.

I kategorin ”Årets kallblod” var det fyra hästar nominerade och samtliga dessa från stall Jan-Olov Persson från Hagmyren och Hudiksvall. Med hela 75 procent av rösterna från medlemmarna i Svenska Hästsportjournalisternas klubb gick utmärkelsen till Majblomster, tränad av Jan-Olov Persson och ägd av stall Rabatt.

I fjol fick Stjärnblomster, som första sto på 41 år, denna utmärkelse och i år blev det lillasyster Majblomster som efter en makalös treåringssäsong tog hem titeln ”Årets kallblod”.

Sju segrar

Förra året var makalöst bra för det treåriga stoet med sju segrar på sina nio starter och hela 1 469 660 kronor på kontot detta debutår. Bland segrarna kan nämnas Kriteriestoet på Dannero, Stokriteriet på Bjerke samt Norsk Trav Oaks på Momarken.

Vid segern på Bjerke noterade Majblomster det strålande rekordet 1.23,6a/2 100 meter och en sänkning med dryga tre sekunder.

Hyllningarna var stora med stall Rabatt på scenen tillsammans med personal från stall Jan-Olov Persson. I framgångsrika stall Rabatt finns Iia och Johan Abenius som delägare och de hade glädjen att åter få kliva upp på scenen och mottaga fina priser och skriva in sig i historieböckerna.

Förutom Majblomster och Stjärnblomster finns i stall Rabatts ägo fölstoet Järvsö Blomster vilken är mamma till både Stjärnblomster och Majblomster, samt tävlingshästarna Blomsterprinsen, Vårblomster och Solblomster.

Många fina priser delades ut och från våra breddgrader kan vi också nämna att ”Årets äldre häst” blev Färjestads San Moteur som tränas och delägs av Håkan Arvidsson och körs av Björn Goop.

Svårtippad omgång

I STL Champions och V75-mästaren gick segern till Real Scotch och Erik Adielsson som ledde från start till mål.

I Diamantstoet, som inledde V75-omgången, blev det en fin placering för Zelma Laday som kom in som fyra från sitt tillägg. Mikael Ekström tränar stoet som han också äger tillsammans med Jeanette.

V75-omgången blev supersvår vilket innebar att ingen satte sju rätt och därmed stora pengar i potten till Bergsåkers omgång.

Fakta

Samtliga pristagare på galan

Årets tvåring: L’AmourPourBlanca

Årets treåring: Fame and Glory

Årets fyraåring: Joviality

Årets äldre: San Moteur (bilden)

Årets sto: Joviality

Årets kallblod: Majblomster

Årets tränare: Johan Untersteiner

Årets kusk: Magnus A Djuse

Årets komet: Wilma Karlsson

Helen Anns pris: Elisabeth Almheden

Svensk Travsports montépris: Jonathan Carre

Stig H:s skötarstipendium: Fredrica Sandberg (Timo Nurmos) och Christine Håkansson (Håkan K Persson)

Årets uppfödarbragd: Sisyfos Breeders AB

Artikeltaggar

BjerkeGalorGöteborgIia AbeniusJan-Olov PerssonJohan AbeniusJohan UntersteinerJonathan CarréKriteriestoetMomarkenSportSvensk TravsportTravUtmärkelserV75

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.