Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga nior söker till Karlbergsgymnasiet

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Inte sedan det fria skolvalet infördes i mitten av 1990-talet har intresset bland niondeklassare varit större för Karlbergsgymnasiet i Åmål. Det lär med andra ord fortsatt bli trångt vid de populära studentutspringen. Här en bild från fjolårets utspring.
Inte sedan det fria skolvalet infördes i mitten av 1990-talet har intresset bland niondeklassare varit större för Karlbergsgymnasiet i Åmål. Det lär med andra ord fortsatt bli trångt vid de populära studentutspringen. Här en bild från fjolårets utspring. Foto: Andreas Dagström

Framgångsvågen fortsätter för Karlbergsgymnasiet i Åmål. Den slutsatsen går att dra efter första sökperioden i gymnasievalet inför hösten. Aldrig tidigare har så många högstadieelever som nu haft Karlberg som förstahandsval.

Den nya rekordnoteringen är 283 förstahandssökande. 36 fler än tidigare toppnotering från läsåret 2020–2021. Och troligtvis blir kullen ännu större innan upprop.

– När läsåren startat i augusti brukar vi vara 10–20 elever fler jämfört med siffrorna vid första sökomgångens stängning i februari, förklarar Mats Aronsson, verksamhetschef Karlbergsgymnasiet.

183 av årets hittillsvarande ansökningar kommer från upptagningsområdet Värmland/Åmål och 100 från Fyrbodal, huvudsakligen Bengtsfors, Dals Ed och Mellerud.

Störst antal sökande har ekonomiprogrammet med 74 elever.

Vitsord viktigast

Mats Aronsson menar att intresset för Karlberg beror på flera olika faktorer, inte minst god marknadsföring via tidigare och nuvarande elever. Skolan har aktivt valt denna metod framför annonser, reklamutskick och andra påverkanskampanjer.

– En elev som uppskattar sin utbildning och pratar positivt om den kommer sannolikt att sprida detta i sin bekantskapskrets, förklarar Mats Aronsson.

Verksamhetschefen lyfter även betydelsen av stabilitet i organisationen och kompetenta lärare. Karlberg har länge haft god kontinuitet på rektorssidan, vilket gagnat pågående utvecklingsarbete, samtidigt som skolan, med några få undantag, haft relativt lätt att rekrytera behöriga lärare.

Ligger ofta i topp

– Under de senaste åren har det ofta funnits många behöriga sökande till tjänsterna och verksamheten har kunnat anställa de som har elevernas hela skoldag som fokus, både kunskapsdelen och den sociala utvecklingen, säger Mats Aronsson.

Andra faktorer bakom Karlbergsgymnasiets ökande attraktionskraft anses vara elevernas studieinsatser och att skolan ofta placerat sig i den absoluta Sverigetoppen inom flera jämförelsetal. Exempelvis är det en hög andel elever som når examen inom tre år jämfört med andra skolor/huvudmän.

Fakta

Sökande per program

Barn och fritid: 27

El och energi: 38

Ekonomi: 74

Estetisk: 6

Försäljning och service: 9

Introduktion: 4

Industritekniskt: 13

Naturvetenskap: 39

Samhällsvetenskap: 26

Teknik: 35

Vård och omsorg: 12

Karlbergsgymnasiet har ett av landets bästa studieresultat: ”Mycket stolthet”På plats i ett av Sveriges bästa gymnasier

Artikeltaggar

GymnasieskolanKarlbergKarlbergsgymnasietLärareMats AronssonMellerudSkola och utbildningSkolorUtbildningVårdÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.