Hoppa till huvudinnehållet

Bankerna: Vi kan vässa arbetet mot bedrägerier

Publicerad:
Hans Lindberg, vd för Bankföreningen.
Hans Lindberg, vd för Bankföreningen. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Äldre luras på hundratusentals kronor – nu vill regeringen att bankerna tar ett större ansvar för att förhindra brotten.

Bankdirektörerna hänvisade efter ett möte med flera statsråd till Bankföreningens vd, som utan att precisera sig sade att bankerna kan "vässa arbetet ytterligare".

Regeringen hade på tisdagen kallat till sig bankchefer från storbankerna Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB med anledning av äldrebedrägerierna. Men bankcheferna ville själva inte uttala sig varken före eller efter mötet. I stället fick Bankföreningens vd Hans Lindberg svara på journalisternas frågor.

– Det var ett väldigt bra och konstruktivt möte. Vi har en gemensam målbild, vi måste stoppa bedragarna, säger Lindberg.

"Ett smörgåsbord"

Regeringen kallade till mötet efter Uppdrag gransknings program i SVT om hur en svensk liga baserad i spanska Marbella lurar svenska pensionärer och tömmer deras konton på hundratusentals kronor.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har pekat på att bankerna har ett stort ansvar för att medverka till att stoppa brottsligheten.

Bankerna ska nu återkomma till regeringen "inom några veckor" med vad de gör och vad de avser att göra, säger Kristersson efter mötet.

– Jag utesluter inte alls ny lagstiftning. Men i första hand vill vi söka tekniska lösningar som ökar skyddet för framför allt äldre personer, säger statsministern.

Företrädare för konsumenter och pensionärer har pekat på att lagen måste skärpas så att bankerna, inte kunden, får det ekonomiska ansvaret när någon blir lurad.

Utstuderad brottslighet

Det är dock inte aktuellt just nu, enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

– I grunden förväntar jag mig att bankerna ska anpassa sitt utbud för att bemöta människors efterfrågan på trygghet. Om man är en person som normalt sett betalar sina räkningar och kanske swishar barnbarnen en present ibland är frågan om man verkligen har efterfrågat och beställt en tjänst som gör att man kan skicka iväg 150 000 på en transaktion, säger han.

Bankerna gör miljardvinster, borde de använda en del av det för att betala tillbaka de som blir lurade?

– Regeringen har tidigt sagt att bankerna behöver använda en del av sina vinster för att öka sin säkerhet och konsumenternas trygghet. Men att rigga ett system där de betalar tillbaka alla brottsvinter skulle eventuellt öppna upp för andra typer av bedrägerier. Den här brottsligheten är tyvärr väldigt utstuderad.

Statsminister Ulf Kristersson och finansmarknadsminister Niklas Wykman.
Statsminister Ulf Kristersson och finansmarknadsminister Niklas Wykman. Foto: Samuel Steén/TT

Artikeltaggar

BankerBedrägerierBrott, lag och rättEkonomiHans LindbergModeraternaNiklas WykmanNordeaPolitikSEBSVTSwedbankUlf Kristersson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.